Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Čuveni BRITANSKI GARDIJAN pisao o KAFANAMA U BEOGRADU: Pored "srpskih taverni", spomenuli i Tomu Zdravkovića

Dali su zanimljivo viđenje o Skadarliji i različitim kafanama

Izvor: K1info/Tanjug

23/11/2023 > 09:36

podeli vest:

Čuveni BRITANSKI GARDIJAN pisao o KAFANAMA U BEOGRADU: Pored "srpskih taverni", spomenuli i Tomu Zdravkovića
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Britanski Gardijan objavio je danas tekst o kafanama u Beogradu koje naziva "srpskim tavernama" koje spajaju tradicionalnu hranu i piće sa živom muzikom koja privlači mlađu publiku.

- Kafane su srpske taverne: restoran, pab i mesto koje radi od jutra do kasno uveče. Redovni posetioci dolaze na doručak pre posla, porodice ovde organizuju venčanja i proslave, sklapaju se poslovi, a tuga se utapa u mračnim ćoškovima - piše novinarka lista koja je posetila Beograd gde je obišla lokalne kafane.

Ona je posetila Skadarliju koju opisuje kao nekadašnju boemsku četvrt grada gde su kafane bile dom pesnika, umetnika i pevača.

- Jedan od legendarnih bio je Toma Zdravković koji je pevao u restoranu Dva jelena. Na video-snimcima iz 1980-ih godina se vidi kako ide od stola do stola i prilazi posetiocima koji ga obožavaju. Sada se njegova bronzana statua nalazi u Skadarliji, a ljudi polažu cveće i cigarete - piše u tekstu.

Britanska novinarka navodi da u Beogradu postoje tri vrste kafana.

- Neke su orijentisane ka istoku, sa bogatom balkanskom kuhinjom i bučnim trubačima. Druge su u austrougarskom stilu, u njima se služe jela poput gulaša i sviraju se žičani instrumenti i harmonika. U skorije vreme, pojavile su se kafane u stilu noćnih klubova u kojima se pušta turbofolk i one privlače mlađu publiku - navodi se u tekstu.

Ostavite komentar