Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

7 inspirativnih EVROPSKIH destinacija za LJUBITELJE jesenjih PUTOVANJA

Za zaljubljenike u romantična putovanja napravili smo listu destinacija koje svake godine tokom jeseni poseti veliki broj turista

Autor: euronews.rs

05/09/2022 > 14:36

podeli vest:

7 inspirativnih EVROPSKIH destinacija za LJUBITELJE jesenjih PUTOVANJA
Foto: Pexels.com


Uskoro nam sledi ono doba godine kada su noći duže, temperatura opadne, a u vazduhu se oseća miris bundeve. Ne samo da će jesen doneti olakšanje od ekstremnih letnjih temperatura, već će nas i počastiti zadivljujućim bojama.

Pa, zašto ne spakovati svoj omiljeni džemper i krenuti na romantično putovanje po Evropi kako biste videli neke od najboljih jesenjih pejzaža?

Jezero Bled, Slovenija

Foto: Pexels.com

 

Kao jedan od najspektakularnijih prizora u Sloveniji, Bledsko jezero je dom jedinog prirodnog ostrva u zemlji. Šetnja oko jezera traje otprilike sat i po, što je dovoljno da uživate u veličanstvenim bronzanim i zlatnim bojama okoline u jesen.

Premda je voda suviše hladna za kupanje tokom jesenjih meseci, još uvek možete iznajmiti čamac i doveslati do ostrva Bled. Ne zaboravite da napunite telefon - u pitanju je jedno od "najinstagramičnijih" lokacija u Evropi.

Lejk Distrikt, Engleska

Foto: Pixabay.com

 

Kada posetite Lejk Distrikt, videćete zašto je ovo područje inspirisalo toliko romantičnih pesnika, od Semjuela Tejlora Kolridža do Bordsvorta. Sam pogled na jezero oduzima dah, a ovaj zaštićeni deo severne Engleske nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine od 2017. godine.

Pertšir, Škotska

Foto: Pixabay.com

 

Nigde jesen nije kao u Škotskoj, a okrug Pertšir pruža možda i najlepši užitak u joj. Osim toga Pertšir je dom vrste Meikleour Beech Hedge, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najviša živa ograda na svetu. Posetite i Ermitaž, zadivljujući deo šume u vlasništvu Nacionalnog fonda, postaje tamno zlatan u jesen, a dom je romantičnih ruševina i vodopada.

Ako vam zaslepljujući vizuelni prikazi prirode nisu dovoljni, rezervišite karte za Začaranu šumu u Pitlokriju. Od kraja septembra do oktobra, spektakl nijansi i zvuka unosi dodatnu magiju u jesenju šumu Pertšira.

Dvorac Nojšvantštajn, Bavarska, Nemačka

Foto: Pexels.com

 

Ako tražite zamak koji najviše liči na onaj iz bajke, ne tražite dalje od Nojšvanštajna. Pravo iz Diznijevog filma, zamak sa jedinstvenim tornjem okružen je neravnim brdima obloženim jesenjim drvećem koji doprinosi atmosferi.

Smeštena u bavarskim Alpima, palata je izgrađena za kralja Ludviga II krajem 19. veka i može se posetiti samo u obilasku s vodičem.

Ako dolazite automobilom, krenite i u petočasovnu vožnju do slavnog nemačkog Švarcvalda koji je prepun hrastova, brestova i bukve, i u potpunom kontrastu sa zimzelenim borovima.

Transilvanija, Rumunija

Foto: Pixabay.com

 

Transilvanija se možda još vezuje za vampre i gotičku arhitekturu, ali je takođe jedno od najboljih mesta u Evropi gde na pravi način možete iskusiti jesen. Šuma Mociar je najstarija šuma u Rumuniji koja pokriva 1.400 hektara Transilvanije, savršena za istraživanje u ranoj jeseni.

Drugi način da uživate u jesenjem pejzažu je preko mnogih rumunskih puteva na velikim nadmorskim visinama. Put Transfagarasan dužine 90 kilometara povezuje Transilvaniju sa Vlaškom i dostiže visinu od 2.042 metra, što ga čini drugim najvećim putem u Rumuniji.

Dolina Loare, Francuska

Foto: Pixabay.com

 

Svetski poznata po svom vinu, dolina reke Loare blista u jesen. Kada ne kušate vino, možete gledati kako vinova loza postaje tamnocrvena i ljubičasta okružujući neki od zamkova.

Zamak Šomon-sur-Loar je posebno omiljen u jesen jer mu je zemljište ukrašeno bundevama i tikvicama dodajući "pečat" ionako predivnom ambijentu.

Laponija, Finska

Foto: Pixabay.com

 

Iako se tradicionalno više vezuje za zimu nego za jesen, Laponija zaista pruža savršen osećaj jeseni. Ne samo da je severna svetlost zapravo najjača u ovo doba godine, već je Rovaniemi, glavni grad Laponije, takođe pun prelepih boja. Iako možda ne pada sneg, temperatura je i ipak oko -2 stepena, pa ne zaboravite da ponesete topliju odeću.

Ostavite komentar