Slobodno vreme > Putovanja & Hedonizam

Ovaj GRAD kao iz BAJKE inspirisao je Volta Diznija: Spasao ga je PIJANI GRADONAČELNIK, a tu je i ČUVAR u crnom ogrtaču

Šarmantno okruženje ovog gradića nudi mnoga uzbuđenja za svaki ukus, od sportskih aktivnosti do sladokusaca

Izvor: K1info/b92.net

05/11/2023 > 20:45

podeli vest:

Ovaj GRAD kao iz BAJKE inspirisao je Volta Diznija: Spasao ga je PIJANI GRADONAČELNIK,  a tu je i ČUVAR u crnom ogrtaču
Foto: Unsplash.com


Postoji jedan živopisni grad u Bavarskoj, koji se nalazi na "romantičnoj ruti" između Vircburga i Bavarskih Alpa i često ga nazivaju najlepšim gradom u Nemačkoj.

Reč je o Rotenburgu na Tauberu i u njemu živi više od 11.000 ljudi, a izgleda kao iz bajke. I zapravo jeste. On je inspirisao tim iz Diznija kada je "gradio" mnoga mesta u kojima žive njihovi junaci, a Pinokijeva kuća je bukvalno precrtana iz Rotenburga.

Ako prošetate kroz istorijski centar ovog grada, to je kao da putujete kroz istoriju. Kaldrmisane ulice i šarene kuće sa ukrštenim gredama i tornjevima duž krivudavih uličica podsećaju na značaj srednjovekovnog Rotenburga, čiji je razvoj dostigao vrhunac u 15. veku.

Okružen je zidinama koje danas nude lepu šetnju od četiri kilometra. Obilazak obično počinje na jednoj od pet gradskih kapija, Rodertor. U zidinama se nalaze i 42 kule, a u neke od njih možete ući. Kod kule Kobolcel možete se uputiti ka srcu grada, i njegovom najčešće fotografisanom delu - staroj četvrti Plonlajn.

Nekoliko minuta hoda odavde nalazi se srednjovekovni muzej zločina i uređaja za mučenje, najveći te vrste u Evropi. U blizini je još jedan veoma poseban muzej, Nemački božićni muzej, u kome je Božić tokom cele godine. Kada se magija Rotenburga u novembru i njegovog čuvenog Rajterlesmarkta u decembru spoje, Rotenburg zaista postaje zimska bajka.

Bez obzira na to u kom delu godine se nađete ovde, sigurno ćete sresti gradskog noćnog čuvara u crnom ogrtaču, koji će vam ispričati brojne anegdote iz duge istorije grada. Reći će vam i da su najveći neprijatelji grada bili pijanice, jer bi zaspali na straži, a grad bi u trenutku nepažnje mogao da izgori.

Kako istorija kaže, Rotenburg je, posle poraza u Tridesetogodišnjem ratu, 1631. godine ipak oslobođen zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku, koji je prihvatio izazov neprijatelja da u jednom gutljaju popije više od tri litra vina. Krčag se nalazi u zbirci Carskog gradskog muzeja, a sećanje na taj događaj živi i danas kroz predstavu Der Meistertrunk (Majstorski gutljaj), koja se tradicionalno izvodi na Zadušni dan.

Jedan je od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Nemačkoj, ponosi se gotičkom i renesansnom gradskom većnicom, srednjovekovnom crkvom Sv. Jakova, na čijim Rigerovim orguljama često nastupaju solisti svetske klase, kao i pozorištem Topler, "najlepšim pozorištem u Bavarskoj".

Šarmantno okruženje Rotenburga takođe nudi mnoga uzbuđenja za svaki ukus. Penjači, golferi, biciklisti i šetači će pronaći svoj put ovde. Ni gurmani neće biti razočarani.

Rotenburg ima i svoju poslasticu - tauberkugeln, snežne kugle, koje su nekada pekli monasi i mešali sa rumom u testo kako bi izbegli loše raspoloženje tokom posta. Prvobitno su se pravile od prhkog testa i potom valjane u šećer u prahu, a danas postoje mnoge varijacije ove slatke grickalice koju morate probati u tradicionalnom kafiću Voltera Fridela.

Ostavite komentar