Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

TURISTIČKE ture Srbije na mapi EVROPSKIH KULTURNIH ruta Saveta Evrope

Industrijsko nasleđe, Put rimskih careva i Dunavski put vina, Transromanika, Ruta Gvozdene zavese, Žene pisci, i još mnogo turističkih tura

Autor: K1info/rts

14/10/2023 > 16:18

podeli vest:

TURISTIČKE ture Srbije na mapi EVROPSKIH KULTURNIH ruta Saveta Evrope
Foto: Freepik.com


Kulturno-istorijsko nasleđe jedan je od glavnih razloga zbog kojih se turisti odlučuju na put. Srbija je deo osam sertifikovanih evropskih kulturnih ruta koje je ustanovio Savet Evrope. Kako one izgledaju možete videti u Narodnoj biblioteci na izložbi do 17. oktobra.

Secesija, Industrijsko nasleđe, Put rimskih careva i Dunavski put vina, Transromanika, Ruta Gvozdene zavese, Žene pisci, Jevrejsko nasleđe, ali i groblja na kojima su sahranjeni velikani Evrope, turističke su ture u kojima naša zemlja ima važnu ulogu.

- Formiranjem kulturnih ruta kao turističkih proizvoda smatra se jednim od značajnijih vidova zaštite, revitalizacije, upotrebe i prezentacije kulturnog nasleđa - navodi Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma.

- Zbog toga su brojne rekonstrukcije i uvođenja različitih animacije lokalitete doprinela još boljoj promociji kulture i približavanju kulturno-istorijsko nasleđe savremenim generacijama - kaže Danijela Veljović, Turistička organizacije Srbije.

Poslednjih godina najviše je uloženo u tvrđave na Dunavu i arheološka nalazišta.

- Dani Saveta Evrope je inicijativa čiji je akcenat na pričanju priča svih država članica kroz raznolike aktivnosti različitih resora kako bi se unapredilo poznavanje i razumevanje mandata ove važne međunarodne organizacije -  naglašava Gordana Predić, savetnica u Ministarstvu kulture.

- Ako na jednoj zgradi piše ovde je živeo Miloš Crnjanski, ta zgrada počinje da izgleda potpuno drugačije nego što je izgledala ranije. Ako vam kažu u ovom parku je šetao Ivo Andrić, to postoje drugačiji park. Znači, na pitanje šta vidimo odgovor je - vidim priču. A ko priča priče? Mi, ako smo pametni - ističe Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Osim velikih evropskih ruta, Nacionalna turistička organizacija razvija i lokalne ture za koje su zainteresovani i domaći i strani gosti.

Ostavite komentar