Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Biciklistička staza TEMIŠVAR - ZRENJANIN je (skoro) gotova, evo kada se očekuje otvaranje

Na Dan prekogranične saradnje, vlasti u Rumuniji pripremaju biciklističku turu koja obuhvata 37 kilometara u Rumuniji i 42 u Srbiji

Autor: b92

02/09/2022 > 12:05

podeli vest:

Biciklistička staza TEMIŠVAR - ZRENJANIN je (skoro) gotova, evo kada se očekuje otvaranje
Foto: Pixabay.com


Biciklisti bi tako mogli prvi put da se provozaju kompletnom biciklističkom stazom na obali Begeja, od Temišvara do Zrenjanina, piše tamošnji medij Adevarul, a prenosi portal ilovezrenjanin.

U planu je da se događaj održi poslednje nedelje septembra, kada će biti otvoren mobilni granični punkt, sličan onom koji je postavljen tokom biciklističke ture Temišvar-Segedin, kada je policija proveravala dokumenta na obali reke Mureš.

- Pokušavamo da napravimo događaj za vikend od 23. do 25. septembra na Dan prekogranične saradnje. Međutim, potrebno je da dobijemo potrebna odobrenja od graničnih policija dve zemlje. Ako sve bude u redu, prvi put ćemo otvoriti ovaj granični prelaz i biciklistička staza će moći da se koristi celom dužinom, kako je i planirano u projektu evropskog finansiranja. To je ideja koju imamo i želimo da je dovedemo do kraja - rekao je Alin Nica, predsednik Veća okruga Timiš.

Biciklistička staza na nasipu kanala Begej napravljena evropskim sredstvima, koristi se već šest godina na relaciji Temišvar – granica. U Srbiji biciklistička staza je izgrađena od granice do mesta Klek.

Biciklistička staza prolazi kroz opštinu Žitište, dužine je preko 30 kilometara, prolazi pored Srpskog Itebeja, Novog Itebeja, Torka i Žitišta.

Očekuje se da će stalni biciklističko, pešački i brodski granični prelaz biti izgrađen i operativan do kraja 2023. godine.

 

Ostavite komentar