Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Ostrvo na koje je Openhajmer POBEGAO nakon IZUMA: Plažu turisti OBOŽAVAJU, a predeo je RAJ za dušu

Jedna je od najboljih plaža na Devičanskim ostrvima

Autor: K1info/b92

06/09/2023 > 14:16

podeli vest:

Ostrvo na koje je Openhajmer POBEGAO nakon IZUMA: Plažu turisti OBOŽAVAJU, a predeo je RAJ za dušu
Foto: Freepik.com


Robert Openhajmer je bio američki fizičar i najvažnija ličnost u Menhetn projektu, američkom programu za razvoj atomske bombe. Tokom Drugog svetskog rata na njemu je radilo skoro 150.000 ljudi, a cilj je bio zaustavljanje Nemačke, odnosno završetak rata. 

U filmu, jednom od najboljih u poslednjih nekoliko godina, do detalja se opisuje ne samo Openhajmer, već i sve okolnosti i kontraverze vezane za to vreme, počevši od rata, komunizma i atomske bombe koja je najavila novi svetski poredak.

Dok se Openhajmer javno borio s moralnim posledicama svog “proizvoda” nakon rata, malo ljudi zna da su političke posledice koje su usledile toliko duboko uticale na njegov lični život. Upravo zbog toga, osude javnosti i griže savesti, dosta vremena je proveo skrivajući se na malom, udaljenom ostrvu Sent Džon. Tu je živeo od 1955. skoro do svoje smrti 1967. godine. 

Danas je imanje od dva hektara gde je fizičar živeo u skromnoj kućici javno zemljište. Parcela je poznata kao Oppenheimer Beach, odnosno Openhajmerova Plaža, navodi BBC. Tu je živeo u skromnoj kolibi, daleko od sveta i očiju javnosti, daleko od samog sebe. 

Iako se ne pojavljuje na većini turističkih sajtova, redovno se reklamira kao jedna od najboljih plaža na Devičanskim ostrvima i jedna od najbolje čuvanih tajni. Slično tome, malo poznata priča o tome kako je Openhajmer od heroja postao negativac do karipskog migranta nudi fascinantan uvid u život jednog od najpoznatijih američkih naučnika i ostrvo koje je u na kraju i oblikovalo njegove poslednje dane.

Ostavite komentar