Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Na ovo OSTRVO u Škotskoj MOŽE DA SE ODE samo JEDNOM... Zanima li vas zašto?

Ono je kapsula zaboravljena u vremenu na udaljenim škotskim ostrvima Orkni

Izvor: K1info/Tanjug

02/09/2023 > 22:33

podeli vest:

Na ovo OSTRVO u Škotskoj MOŽE DA SE ODE samo JEDNOM... Zanima li vas zašto?
Foto: Youtube PrintScreen/Let's Share Europe


Ah, ta Škotska. Ne prestaje da nas fascinira svojom prirodom, zamkovima, ostrvima. A upravo jedno od mnogih, decenijama rasplamsava maštu i znatiželju miliona ljubitelja nepoznatih i neobičnih destinacija, jer se na njega može otići samo jednom godišnje. Reč je o ostrvu Ejnalou.

Na ovom ostrvu je polovinom 19. veka živelo čak 30 ljudi, kada je potpuno napušteno zbog epidemije kuge. Na njemu ni danas nema nikog, tamo žive samo ptice, za koje je i podignuto utočište. Ejnalou je kapsula zaboravljena u vremenu na udaljenim škotskim ostrvima Orkni.

A ako želite, ovo malo ostrvo možete posetiti samo jednom godišnje. Samo jednog dana u godini se organizuje prevoz za zainteresovane posetioce, svih ostalih dana bićete prisiljeni da se snalazite ukoliko želite da ga posetite.

Organizovanog prevoza osim tog jednog dana jednostavno nema. Osnovni razlog leži u činjenici da je ovo ostrvo smešteno na udaru jakih morskih struja, pa su plovidbe u velikoj meri otežane.

Jedina atrakcija koju ovo ostrvo poseduje je istoimena crkva koja datira čak iz 12. veka, a sem ptica, na njemu nećete stresti nikog.

Međutim, ostrvo je za ekologe blagoslov. Još od evakuacije ostrva u 19. veku, Ejnalou je preoblikovan u važno mesto za razmnožavanje morskih ptica. Na tom mestu okruženom vodom i surovom klimom, život je pronašao način da se razvija.

Ako se i odlučite za posetu, vreme za putovanje je rezervisano za jul svake godine, kad jedini izlet u godini organizuje lokalno udruženje Orkney Heritage Society.

Ostavite komentar