Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Samo NAJHRABRIJI mogu da ukrote OVE TALASE: Najopasnije PLAŽE u GRČKOJ koje Srbi obožavaju

Samo za iskusne - nije bezbedno, ali je pravi adrenalin

Izvor: K1info/mondo.rs

27/08/2023 > 16:31

podeli vest:

Samo NAJHRABRIJI mogu da ukrote OVE TALASE: Najopasnije PLAŽE u GRČKOJ koje Srbi obožavaju
Foto: Freepik.com


Grčka je poznata po prelepim plažama, ali takođe, postoje i one koje su zbog jakih talasa opasne za kupače.

Grčka je poznata po svojim prelepim plažama i toplim morem, ali postoje i one druge koje mogu biti opasne za posetioce iz različitih razloga, poput velikih talasa, jakih i nepredvidivih morskih struja ili visokih litica koje se nalaze iznad njih.

U nastavku ćemo izdvojiti neke od manje bezbednih plaža u Grčkoj pa do onih na kojima treba biti posebno oprezan. Lalarija – Skijatos 

Lalarija je izrazito lepa plaža na Skijatosu okružena tirkizno-plavim morem, belim šljunkom i sa brojnim posetiocima tokom leta. Međutim treba da znate da Lalarija nije potpuno bezbedna. Pre svega, ova plaža je dostupna samo sa mora i uglavnom kada vetar duva sa severa, talasi dostižu visinu od nekoliko metara, stvarajući antimamal (obrnuti talas, kontinuirani povratak talasa) koji je opasan i za kupače i za male čamce. 

Kada u južnom delu Krita počne da duva vetar, usled pene koju prave talasi, plaža Matala postaje čisto bela i zabranjena za kupanje. 

Strm ulaz u more koji još više produbljuju veliki talasi, čak i najbolje plivače vuku ka otvorenom moru, a oni koji budu imali sreće izaći će jednog dana na obalu Libije! Iako dežurni spasioci ukazuju na opasnost uvek postoje oni koji opasnost ne prepoznaju i ne obraćaju pažnju na upozorenja. Slična situacija vlada i na plaži Agios Pavlos u prefekturi Retimno. Plaža Tsigrado - Milos 

More je na ovoj plaži predivno, ali silazak do nje je veoma opasan na šta upozorava i tabla za korišćenje staze na sopstvenu odgovornost. Turisti koji su bili ovde kažu da je silazak uživo mnogo teži nego što je opisano i da su iz straha odustali od posete plaži. Plaža Nas – Ikaria 

Iako jedna od najlepših plaža na Lefkadi, Kavalikefta može biti opasna, a plivanje u moru tokom velikih talasa se ne preporučuje. Jaki talasi vas mogu baciti na velike stene i izazvati povrede.

Prenosimo jedan od komentara posetilaca: 

- Nažalost, upali smo u talase od 2 metra. Bacili su nas dva puta kada smo pokušali da uđemo. Talasi su veoma opasni. Kažite ljudima da ne idu na takve plaže, a posebno da ne idu oni koji imaju decu. 2015. godine jedna osoba se udavila ovde zbog talasa. Pazite se!! - Posidi rt - Kasandra 

Posidi rt ili plaža na Kasandri odnela je poslednjih godina nekoliko života. 

Plaža se nalazi oko 2 km dalje od istoimenog mesta Posidi, na krajnjem zapadnom rtu Kasandre. Zbog plime i oseke njen oblik se stalno menja. Nekada krajnji desni deo "potone" u moru i ne vidi se, a nekada "izroni", ali u drugačijem obliku nego pre.

Međutim morske struje ovde su veoma jake i ne smete ih ignorisati. Ukoliko ipak želite da plivate na ovoj plaži ne udaljavajte se mnogo od obale! 

Napomena: gradska plaža koja se nalazi u samom mestu Posidi je odlična za decu i porodice i potpuno je bezbedna. Opasan za plivanje je isključivo Posidi rt koji je od gradske plaže udaljen oko 2km.. Sarti - Sitonija 

More u Sartiju je nepredvidivo: nekada mirno, a nekada sa veoma jakim talasima. Kako je plaža u Sartiju peščana, talasi prave udubljenja u pesku. Ljudi lako izgube tlo pod nogama, a zatim morska struja vuče plivače ka još većoj dubini. 

U Sartiju letuju porodice sa decom pa zato uvek svima napominjemo da poštuju upozorenja: kada su postavljene crvene zastavice za zabranu plivanja to znači da su morske struje jake, a talasi opasni. Tada je zbog vaše bezbednosti plivanje u moru zabranjeno!

Danima kada na gradskoj plaži u Sartiju duva jak vetar, iskoristite priliku i posetite druge prelepe plaže u okolini Sartija: Kalamitsi, Orange beach, Paradise Kavourotripes, Armenistis ili čuvenu egzotičnu plažu Tigania. Plaže na kojima postoji mogućnost odrona 

Pojedine plaže u Grčkoj okružene su visokim liticama sa kojih je ponekad dovoljno da padne jedan kamenčić i povredi kupače. 

Navagio (Shipwreck) plaža na Zakintosu - pre nekoliko godina došlo je do odrona dela plaže pri čemu je nekoliko posetilaca bilo povređeno. Plaža je nakon ove nesreće bila zatvorena tokom određenog perioda. 

Udaljite se od litica takođe i na ovim mestima: Porto Katsiki i Egremni plaža na Lefkadi, Crvena plaža na Santoriniju, Agia Anna u severnom delu ostrva Evija, Peroulades plaža na Krfu. Plaže koje su poznate po jakim strujama 

Morske struje se menjaju svake godine, ali postoje mesta sa stalnom opasnošću. Plaže koje gledaju na sever su sklonije jačim strujama nego one koje su okrenute prema jugu, zbog vetrova u Grčkoj koji se zovu Meltemi. Na plažama koje su poznate po jakim morskim strujama, treba biti posebno oprezan i ne udaljavati se mnogo od obale. 

Ovo se posebno odnosi na plaže Milos na Lefkadi, Mirtos na Kefaloniji, Paradise beach na Tasosu, vulkanska ostrva Lihadonisi kod Evije.

 

Ostavite komentar