Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Da li biste uskočili u BAZEN BOGOVA? Veruje se da ga je napravio Zevs, a prava je GRČKA atrakcija

Poznato je i kao "Venerina suza"

Izvor: K1info/b92.net

24/08/2023 > 13:17

podeli vest:

Da li biste uskočili u BAZEN BOGOVA? Veruje se da ga je napravio Zevs, a prava je GRČKA atrakcija
Foto: Freepik.com

Tasos ili Tas je najsevernije grčko ostrvo u Egejskom moru, udaljeno samo 7 km od kopna, koje ne oskudeva u prelepim predelima, a jedno od mesta koje vredi posetiti je i Astris, devet kilometara od grada Limenarije.

Rečima se ne može opisati lepota slagalice talasa, stena i prirodnog bazena sa suzama zvanog Giola, poznatog i kao "Venerina suza".

Po mitologiji, prirodni bazen je stvorio Zevs da bi se u njemu kupala Venera, boginja ljubavi i lepote, a prema drevnim pričama, Tasos je bio i ostrvo sirena sa kojeg su zvale i mamile žene sa ribljim repovima. mornari sa lepim glasom. 

Dugačak je oko 20 metara i uskim prolazom je povezan sa morem. Tu nema peska, samo stene na kojima nema hlada, zbog čega je najbolje vreme za posetu ujutru ili kasno popodne. Ako želite da izbegnete gužvu, najbolje je doći oko osam ujutru, jer već sat vremena kasnije ima mnogo posetilaca. 

Mnogi ljudi skaču u bazen sa okolnih stena visokih i do osam metara, što im je jedna od omiljenih aktivnosti. Ako ogladnite, u blizini ćete naći malu kafanu sa povoljnim cenama, gde možete izabrati neko od jela kao što su salate, jela sa roštilja ili pljeskavice. 

Do Giole možete doći automobilom tako što ćete se voziti do Astrisa, parkirati i spustiti se do mora. Turističke ture se organizuju i iz Potosa i Limenarije čamcima koji staju na Đoli.

Ostavite komentar