Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

OSTRVO iz komšiluka nekada je služilo za IZOLACIJU BOLESNIH od kuge, a danas je RAJ za TURISTE

Turističko mesto u Hrvatskoj imalo je pre mračnu namenu

Izvor: K1info

18/08/2023 > 12:45

podeli vest:

OSTRVO iz komšiluka nekada je služilo za IZOLACIJU BOLESNIH od kuge, a danas je RAJ za TURISTE
Foto: Pixabay.com


Najmanje naseljeno ostrvo u Hrvatskoj zove se Ošljak, a veruje se da je naseljeno od davnina. Nalazi se u Zadarskom kanalu.

Lokalci ovo ostrvo zovu i Lazaret. Ime je dobilo po tome što je u 17. veku služilo kao bolnica za izolaciju bolesnika od gube i kuge za celo zadarsko područje. Danas je to idilično mesto za odmor. Krasi ga raskošna priroda i mediteranska arhitektura. 

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, na ostrvu živi 35 stanovnika. U zimskim mesecima na Ošljaku je malo ljudi, ali u letnjim mesecima sve raspoložive smeštajne jedinice su popunjene. 

Rajska priroda

Većim delom ostrva dominira prelepa park-šuma sa gustom vegetacijom borova, čempresa i hrasta crnike, uz neizbežne masline i mediteransku makiju. U hladu borove šume nalaze se male živopisne uvale sa čistim morem koje su savršene za letnje osveženje od visokih temperatura. 

Magična park-šuma je mesto gde se može videti nekoliko ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica, od ševe Krune i Morske čigre do Ćelavog orla i kormorana, do dugokljune čigre.

Znamenitosti

Na ovom ostrvu može da se vidi ribarska luka, crkva Sv. Marije iz 6. veka, ruševine vetrenjače iz 16. veka i ruševine letnjikovca porodice Kalogera. Tu je i stari deo naselja sa desetak kuća - selo Valčić - koje je nastalo u 17. i 18. veku. Na ostrvu se može videti i bunker iz Drugog svetskog rata. 

Stara škola na ostrvu decenijama ne radi, jer nije imala dovoljno đaka za održavanje redovne nastave. U međuvremenu je renovirana i služi ostrvljanima kao dom kulture i zabave. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ljetoincroatia

Na ostrvu je zabranjen automobilski saobraćaj, pa je najlakši način za kretanje biciklom ili peške. 

Ošljak nudi odlične mogućnosti za pecanje i ronjenje. Do Ošljaka se može doći trajektom. Svaki dan trajekt pristaje na Ošljak dva puta, a postoje dve povratne linije za Zadar i Preko. 

On što je zanimljivo, a ne toliko praktično za turiste, jeste što na ostrvu nema nijedne prodavnice – čak ni tokom leta. Ostrvljani i njihovi gosti namirnice kupuju u obližnjem gradu Preko na Ugljanu ili u Zadru. Takođe, leti na ostrvu radi samo jedan restoran. 

Ostavite komentar