Slobodno vreme > Putovanja & Hedonizam

Ovo je NAJČUDNIJE OSTRVO u Hrvatskoj - zove se Ostrvo života, a na njemu živi - SAMO JEDNA ŽENA

U Malostonskom zalivu na Jadranu nalazi se idilično ostrvo koje čuva zanimljivu priču

Izvor: K1info

16/08/2023 > 09:45

podeli vest:

Ovo je NAJČUDNIJE OSTRVO u Hrvatskoj - zove se Ostrvo života, a na njemu živi - SAMO JEDNA ŽENA
Foto: Pixabay.com


Hrvatska ima prelepo ostrvo koje se zove "Ostrvo života", a ono što je posebno čudno, jeste da ono ima samo jednog stanovnika.

Pored ovog službenog naziva, lokalno stanovništo Pelješca, ovo malo ostrvo zove još i Govanj. Ostrvo se nalazi u zaštićenom Malostonskom zalivu, gde ga okružuju uzgajališta školjki, most Bistrina na kopnu i poluostrvo Ostrog, kao i obližnje naselje Hodilje na Pelješcu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Ston (@visitston)

Na Ostrvu života, pomalo čudno, živi samo jedna osoba. Reč je o starici Prosperi Pavić koja na tamo živi osamdeset godina i nema nameru da ga napušta. Povremeno joj u posetu dolaze sin i unuk. 

Nekad je ostrvo pripadalo porodici Bandur iz Hodilja. Kad se u njega zaljubio jedan od tada najbogatijih ljudi dubrovačkog kraja, bankar, trgovac i brodovlasnik Božo Banac, 1935. godine ostrvo je promenilo vlasnika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Ston (@visitston)

Tokom godina izgrađeno je 11 objekata koji su se koristili za privatne i javne potrebe. Na njemu su bila skladišta za parobrode, koji su dovozili robu za Pelješac. Banac je za sebe izgradio dvorac na vrhu ostrva. Poslije Drugog svetskog rata, nakon nacionalizacije, prešao je u vlasništvo države, odnosno opštine Ston.

Ostavite komentar