Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Prima samo 24 OSOBE, VEČERA traje 6 sati: Da li biste posetili PLUTAJUĆI restoran u NORVEŠKIM FJORDOVIMA?

Njihov jelovnik je zagonetka, osmišljen je da predstavi ukuse okoline, ali i nove ideje za budućnost visoke gastronomije

Izvor: K1info/rts.rs

15/08/2023 > 21:25

podeli vest:

Prima samo 24 OSOBE, VEČERA traje 6 sati: Da li biste posetili PLUTAJUĆI restoran u NORVEŠKIM FJORDOVIMA?
Foto: Instagram Printscreen/iristherestaurant


Da li biste posetili plutajući restoran u obliju kugle, koji je posatao pravi hit na društvenim mrežama. Restoran Iris smešten je u jednom od norveških fjordova, u Hardangeru, u blizini grada Rosendala, na zapadu Norveške.

Poznat je po neobičnim gastronomskim jelima, a zanimljivo je i da samo 24 osobe mogu biti istovremeno na večeri, koja traje šest sati. Posete restoranu rasprodate su do oktobra 2023. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris (@iristherestaurant)

Neobična poseta plutajućem restoranu počinje vožnjom brodom koji kreće iz grada Rosendala, sa dobrodošlicom u obliku malih zalogaja koje proprema Anike Madsen na ostrvu Snilstveitu.

Inače, Anika se preselila na ostrvo Snilstveit, kako bi se saživela sa nordijskom okolinom. U njenoj kuhinji zastupljeni su sastojci iz okolnih planina i voda.

Mesto je neobično, jer se nalazi u okviru posebne umetničke instalacije Lososovo oko, koja pluta po vodi unutar fjorda. Instalacija se nalazi na visini od 14 metara i pluta na četiri nivoa, iznad i ispod vode.

Čeličnu konstrukciju dizajnirao je poznati danski dizajnerski studio Kvorning. Gosti u restoran koji je u obliku plutajuće kugle dolaze čamcem. U prostoru restorana mogu da provedu šest sati i da probaju 18 jela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris (@iristherestaurant)

Celokupan jelovnik restorana još uvek nije poznat, no ono što znamo jeste da tokom šest sati gosti mogu očekivati ukuse okoline u kojoj se nalaze, s naglaskom na lokalne i održive proizvode.

Jelovnik je osmišljen kako bi ispričao priču o izazovima i pretnjama globalnom prehrambenom sistemu, ali i predstavio nove ideje za budućnost visoke gastronomije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris (@iristherestaurant)

Neobičan gastronomski izlet na plutajući restoran u Norveškoj košta 469 dolara, ponuda vina je 366 dolara, a različita ponuda bezalkoholnih pića je 220 dolara.

 

Ostavite komentar