Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Nije BUDVA, a nije ni HERCEG NOVI: Ovaj grad je NAJPOPULARNIJE mesto za turiste u CRNOJ GORI

Najpopularniji grad u Crnoj Gori turistima je - Kotor

Izvor: K1info/blic.rs

14/08/2023 > 13:51

podeli vest:

Nije BUDVA, a nije ni HERCEG NOVI: Ovaj grad je NAJPOPULARNIJE mesto za turiste u CRNOJ GORI
Foto: Pixabay.com


Crna Gora je decenijama jedna od omiljenih destinacija Srba kada se radi o odlasku na letovanje, gde uglavnom prednjače Budva, Tivat, Sutomore, Herceg Novi. Međutim, prema poznatom turističkom sajtu, na samom vrhu se nalazi Kotor.

Stari grad je prvi na "Tripadvisor" listi atrakcija Crne Gore. Preporučeno je da se doživi iznutra, u šetnji njegovim prepoznatljivim uličicama. Bokokotorski zaliv na drugom mestu daje preporuke za razne ture brodićima (Gospa od škrpjela, Plava pećina, Perast…), a za one koji više vole planinarenje – na trećem mestu su gradske zidine koje se protežu oko grada, ali i uz brdo San Đovani. 

Gospa od Škrpjela na petom mestu

Zanimljivo je da je upravo Gospa od škrpjela obezbedila ovom kraju i peto mesto na listi. Ispod objava korisnici ovog sajta za putovanja, naveli su i zbog čega smatraju Kotor biserom Crne Gore.

Foto: Pixabay.com

 

- Stari grad Kotor je veoma kul mesto sa puno starih zgrada, uskih ulica i, možda zvuči smešno, mačkama. Kada sam šetao ulicama Starog grada, osećao sam se kao da se vraćam u prošlost u 20. ili 19. vek i ovo iskustvo je bilo sjajno, mogu reći da nikada ranije nisam osetio nešto ovako. Još jedna sjajna stvar u vezi sa Kotorom su planine, ovde sam prvi put u životu pokušao da planinarim, bilo je prilično teško popeti se na planinu i trebalo mi je verovatno 3 ili 4 sata, ali vredelo je jer je pogled bio prelep i dalo mi je uspomenu za ceo život. Dakle, toplo bih preporučio ovo mesto svima - napisao je jedan turista.

Sledeći korisnik naveo je da mu se pored svega već navedenog dopada i prisustvo velikog broja mačaka.

Foto: Pixabay.com

 

- Grad Kotor zaštićen je svojim impresivnim venecijanskim utvrđenim zidinama koje mu daju gotovo fantazijski izgled uporišta. Stari grad se nalazi unutar ovih zidina i posetilac koji ih istražuje naći će se u lavirintu uskih ulica i prolaza koji se povremeno otvaraju u male trgove. U ovim ulicama ćete naći razne zanimljive crkve, kafiće i barove, lokale i poneku fotogeničnu arhitekturu. Jedan od bonusa ako ste ljubitelj mačaka je kolonija divljih mačaka koje naseljavaju ulice, a u centru grada postoji utočište u kojem se mačke hrane i vode od strane lokalne dobrotvorne organizacije. Posetiocima se takođe savetuje da posete utvrđenja za spoljne zidove samo da bi se divili impozantnim kapijama izgrađenim da bi dale zaštićen pristup gradu. Ako se osećate atletski, šetnja uz stepenice do tvrđave visoko na planini može biti ako vas zanima, iako to nismo pokušali zbog vrućine - predložio je korisnik.

Ono što nikako ne treba da preskočite, jeste zora u Kotoru. Sačekajte svitanje u Bokokotroskom zalivu i doživite trenutak koji se ne zaboravlja.

- Doživeli smo ovaj neverovatni grad sa nekoliko tačaka – prvo sa našeg broda za krstarenje dok smo uplovljavali iz Boke Kotorske, slika je bila neverovatna sa jutarnjim suncem koje je sijalo direktno na zidove i krovove; drugi put iz unutrašnjosti starog grada dok smo šetali uskim ulicama i nazirali grad kakav je bio pre vekova. Trebalo bi da bude na svačijoj listi - savetuje turista.

Ostavite komentar