Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Proglašen NAJBOLJI GRAD za ŽIVOT na svetu: Srbi ga PROSTO OBOŽAVAJU

Zanimljiv je podatak da je recimo Edinburg prošle godine zauzeo 35. mesto, a ove je pao na čak 58. poziciju

Izvor: K1info/b92.net

13/08/2023 > 12:20

podeli vest:

Proglašen NAJBOLJI GRAD za ŽIVOT na svetu: Srbi ga PROSTO OBOŽAVAJU
Foto: Unsplash.com


I ove godine se na prvom mestu liste EIU (Economist Intelligence Unit) najboljih gradova za život na celom svetu našao glavni grad Austrije.

Među čak 173 grada, Beč je okarakterisan kao najbolji za život. Izuzev sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja, tom prilikom je analizirana i infrastruktura, zatim stabilnost i životna sredina.

Na drugom mestu ove prestižne liste je danski Kopenhagen. Iako je nedavno bio van liste 10 najboljih gradova za život, Sidnej je ove godine zauzeo četvrto mesto, a prethodi mu još jedan australijski grad - Melburn. Čak tri grada u Kanadi našla su se na ovogodišnjoj listi i to Vankuver, Toronto i Kalgari, koji sa Ženevom deli sedmo mesto

- Prekid ograničenja u vezi sa kovidom sveukupno je nagovestio dobre uslove za život u svetu tokom ove godine - navela je Upasana Dut iz EIU, prenosi CNN.

Takođe je iznela očekivanja da će, budući da se i ekonomska i politička snaga polako pomeraju prema istoku, upravo gradovi u tim regionima zabeležiti blagi napredak u pozicioniranosti na ovoj listi.

Foto: Unsplash.com

 

Zanimljiv je podatak da je recimo Edinburg prošle godine zauzeo 35. mesto, a ove je pao na čak 58. poziciju, mada su i London i Stokholm zabeležili značajan pad ove godine.

- Nijedan od ovih gradova nije zabeležio posebno oštar pad svojih indeksnih rezultata, ali nisu uspeli da ostvare napredak koji su mnogi gradovi, poput azijskih, ostvarili u protekloj godini - precizirano je u izveštaju.

Čak 76,2 od mogućih 100 maksimalna prosečna ocena ove godine, to je ujedno i rekord za prethodnih 15 godina. Najviše su napredovali rezultati u vezi sa sistemom zdravstvene zaštite, a povećani su i parametri koji se odnose na infrastrukturu, ali i kulturu, obrazovanje i zabavu.

Lista 10 najboljih gradova za život u 2023. godini, od koji dva dele sedmo mesto, izgleda ovako:

1. Beč, Austrija 2. Kopenhagen, Danska 3. Melburn, Australija 4. Sidnej, Australija 5. Vankuver, Kanada 6. Cirih, Švajcarska 7. Kalgari, Kanada 7. Ženeva, Švajcarska 9. Toronto, Kanada 10. Osaka, Japan

Ostavite komentar