Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Počeo tradicionalni SPUST u okviru 29. DRINSKE REGATE od Perućca do Rogačice

Nakon spusta Drinom, večeras će u izletištu Rača biti održan MOST fest uz nastupe Nevernih Beba i Van Goga

Izvor: K1info/Tanjug

22/07/2023 > 15:36

podeli vest:

Počeo tradicionalni SPUST u okviru 29. DRINSKE REGATE od Perućca do Rogačice
Foto: TANJUG/ JOVAN NIKOLIĆ/bs


Više od 1.500 plovila krenulo je oko 11 časova niz Drinu kako bi se spustili od Perućca do Rogačice na putu dugom oko 25 kilometara, koji predstavlja glavni događaj manifestacije "Drinska regata" u Bajinoj Bašti, pokazuju procene organizatora

Centralni događaj u okviru bajinobaštanske 29. "Drinske regate" otvoren je odbrojavanjem i pucanjem iz pištolja, a prvo su, tradicionalno, krenuli drveni splavovi, a za njima i drugi čamci i plovila. 

- Gosti nam dolaze iz cele Evrope, ove godine imamo Austrijance i Čehe koji su napravili svoje splavove, a tu su nam prvi put gosti iz Dablina. Sa Austrijancima je i predsednik Splavarskog udruženja Evrope i ima ih 40. Ljudi ovde dolaze zbog iskonske lepote reke Drine i njene prozirne zelene boje i najvećeg karnevala na vodi - rekao je direktor Turističke organizacije Tara- Drina Milan Đurić.

Za bezbednost učesnika, pored policije i Doma zdravlja iz Bajine Bašte, zaduženi su pripadnici žandarmerije Srbije i Republike Srpske, ronioci, spasioci na vodi i lokalna dobrovoljna vatrogasna društva.

Drinska regata je najstarija i najmasovnija manifestacija na Drini i održava se kao uspomena na drevne drinske splavare, a od ove godine posetiocima je dostupna i Splavarska pećina na obali Drine u Perućcu, koja je u prošlosti služila splavarima da se sklone od lošeg vremena, a oko koje je uređena staza i postavljene klupe.

Ovaj jedinstveni karneval je najveća manifestacija na vodi u ovom delu Evrope. 

U okviru manifestacije prethodnih dana organizovani su različiti događaji, kao što su Bašta Bazar, predstave za najmlađe, takmičenje u spremanju riblje čorbe kod reke Godine na Perućcu, ”Mashup” festival, koncerti Peđe Jovanovića i Saše Matića.

Nakon spusta Drinom, večeras će u izletištu Rača biti održan MOST fest uz nastupe Nevernih Beba i Van Goga.

Ostavite komentar