Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Objavljena lista NAJSREĆNIJIH ZEMALJA na svetu: Finci šampioni, a evo gde je SRBIJA

Prvih sedam mesta na listi zauzele su zemlje severne Evrope, a poslednje Avganistan

Izvor: K1info/b92.net

28/12/2022 > 07:10

podeli vest:

Objavljena lista NAJSREĆNIJIH ZEMALJA na svetu: Finci šampioni, a evo gde je SRBIJA
Foto: Pixabay.com


Najsrećnija zemlja na svetu za život u 2022. godini je Finska.

Ova laskava titula pripala joj je četvrti put zaredom, a posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa opštim osećajem blagostanja.

Prvih sedam mesta na listi zauzele su zemlje severne Evrope, najmanje srećna zemlja Avganistan, a Srbija je zauzela 48. poziciju što je svrstava među najsrećnije države u regionu.

Od 2002. godine World Happiness Report koristi statističku analizu za određivanje najsrećnijih zemalja sveta, a kako bi odredili pobednika stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija.

Kategorije su bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vek. Pored toga, tu su i sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije kao i nivo korupcije.

Kako bi pravilno uporedili podatke svake zemlje, istraživači su stvorili izmišljenu zemlju Distopiju, punu „najsrećnijih ljudi na svetu“.

Distopija je bila uzorak, model na osnovu kog je stvoren jedinstveni kombinovani rezultat za svaku zemlju. Model je morao da bude ocenjen u svakoj kategoriji posebno.

Zanimljivo je da su prvih sedam najsrećnijih zemalja na svetu sve bile zemlje severne Evrope. Finska je uzela prvo mesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocenom 7.842. Nakon Finske slede Danska sa 7.620, Švajcarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 bodova.

Najmanje srećna zemlja na svetu za život je Avganistan, koji se nalazi na 149. mestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog veka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Među poslednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Najbolje plasirana zemlja iz regiona je Slovenija na 29. mestu, Srbija je na 48. mestu, Hrvatska na 59. mestu i Bosna i Hercegovina na 63. mestu. Nakon njih slede Crna Gora i Makedonija na 71. odnosno 92. mestu.

Ostavite komentar

Kalimero

Srbija zauzima 48. mesto na svetu, sto je svrstava medju najsrecnije zemlje sveta. Pa koga vi zezate!?

28.12.2022 10:58