Lifestyle > Mozaik

Kako BOJA KUHINJE utiče na vaše RASPOLOŽENJE

Poznato je da boje imaju važnu ulogu u našem životu, a jedna studija bavila se vezom između boje kuhinje i našeg ponašanja i raspoloženja

Autor: K1 info/ tesla.info

13/12/2022 > 19:58

podeli vest:

Kako BOJA KUHINJE utiče na vaše RASPOLOŽENJE
Foto: Freepik.com


Odavno je poznato da boje utiču na naše raspoloženje. Na primer, postoji razlog zašto  mnogi restorani brze hrane imaju crvenu boju na svojim natpisima ili logotipima. Neki od ovih ugostiteljskih objekata imaju žute zidove i to nije slučajnost.

Pa, kako boja kuhinje možete da utiče na vaše raspoloženje? Lakše je nego što možda mislite.

Crvena kuhinja

Iako predstavlja strast i energiju, verovatno nećete videti mnogo domova sa crvenom bojom kao dominantnom u kuhinji. Zašto? Smatra se da ova boja pojačava apetit. Istraživači su otkrili da duže posmatranje crvene boje može da pojača i puls.

Zbog toga je ovo jedna od najčešćih boja koja se koristi u prehrambenoj industriji. Razmislite samo koliko ste restorana sa crvenim stolnjacima posetili? Crvena jednostavno nagoni na pojačan apetit.

Iako ova živopisna boja može biti dobra za vaš bolji apetit, takođe izaziva razdražljivost tako da crveni detalji ili crveni stolnjak su sasvim dovoljni.

Plava kuhinja

Plava boja je odlična za spavaće sobe, pa čak i za kupatila. Međutim, kada je kuhinja u pitanju to je jedan od lošijih izbora. Ova boja je sjajna jedino ako imate problema sa kilažom i želite suptilan način za obuzdavanje apetita.

Kako kažu stručnjaci, ima tendenciju da smanjuje glad. Međutim, smatra se da podsvesno plava boja signalizira da je hrana pokvarena i ne daje potpuni užitak u obrocima. Osim borovnica, priroda zapravo i nije smatrala za shodno da stvara mnogo namirnica u plavoj boji, pa je zato neaktivna kad je hrana u pitanju i u našem mozgu. Zato je najbolje da plava posluži kao neutralna pozadina za druge, različite boje.

Foto: Unsplash.com

 
Ljubičasta kuhinja

Ljubičasta ima sličan efekat u kuhinji kao i plava. Postoji više namirnica sa ljubičastim tonom, mada ni njih nema preterano. Bojenje kuhinje u ljubičaste tonove može podržati vaš režim mršavljenja, ali se, takođe možete brzo zasititi ove boje.

Zelena kuhinja

Ako ste pomislili na zelenu boju kao onu koju povezujemo sa svežinom i zdravljem, bili biste u pravu. Takođe je povezana i sa dobrim ukusom. Zamislite samo na svo zeleno povrće u vrtu…

Psihološki, zelena boja prikazuje puno pozitivnih stvari u životu. Bogatstvo, kreativnost, opuštenost, harmonija i ravnoteža su karakteristike povezane sa ovom bojom. Veza sa prirodom čini zelenu boju onom koja izaziva opuštanje. Dok plava imitira nebo, zelena podseća na bujnost drveća, trave, prirode u poletu. Simbol je zdravlja i bogatstva.

Foto: Pixabay.com

 
Siva kuhinja  

Ovih dana ćete sigurno naći mnoštvo kuhinja obojenih u sivo, a inox boja uređaja je, takođe, veoma popularna. Psihološki, ove boje označavaju solidarnost, pouzdanost i zrelost. Siva je neutralan ton koji podržava ostale boje.

Skoro bilo koja druga boja koju odaberete kao akcenat dobro će se uklopiti u sivu. Kuhinja koja je prvenstveno srebrna može izgledati prilično industrijski. Ali, istovremeno, pruža osećaj čistoće i visoke klase. Ove dve boje možda neće uticati na apetit na ovaj ili onaj način, ali dodavanje drugih boja u vidu detalja će doneti razliku.

Poželjno je kombinovati sivu i belu za nordijski, smirujući i prečišćeni izgled.

Žuta kuhinja

Sunce i sreća. To je ono što većina ljudi povezuje sa žutom bojom. To je "poletna“ boja koja podseća na mladolikost i optimizam. Utvrđeno je da žuta aktivira analitički deo mozga. Možda bi deca dobro prošla sa domaćim zadacima iz matematike i nauke u žutoj kuhinji.

U isto vreme ima tendenciju da izazove osećaj nelagode. Neki restorani brze hrane boje zidove u žuto kako bi privukli kupce da brzo jedu i krenu dalje. Ako želite da budete kreativni u porodičnim obrocima, da zajedno u kuhinji provodite više vremena, možda ne želite da idete sa sasvim žutim zidovima.

Narandžasta kuhinja  

S druge strane, narandžasta je bolji izbor. Takođe je boja dobre energije, a za neke ljude može biti i utešna. Istraživači su došli do zanimljivog zaključka da narandžasta privlači ljude da požele da sede i razgovaraju dok zajednički dele obrok. Odlična je boja za promociju porodičnog vremena u kuhinji.

 

Ostavite komentar