Lifestyle > Mozaik

Ova devojka je JEDNA OD MILION: Ona vidi PESME U BOJAMA

Njeno ime je Melisa Mekriken i ona je sinetetski umetnik. A sinestezija je neurološki fenomen u kom se čula ujedinjuju i prepliću

Autor: K1info/Great Big Story

07/12/2022 > 08:46

podeli vest:

Ova devojka je JEDNA OD MILION: Ona vidi PESME U BOJAMA
Foto: facebook @melissasmccrackenart

Ako mislite da smo zavirili u svet bajki, prevarili ste se. Ova fascinantna sposobnost zove se sinestezija, a sinestete, ljudi koji je imaju, iako su vrlo retki – žive tu, oko nas.Reč je o neurološkom fenomenu u kome stvarna informacija primljena putem jednog čula, automatski i nesvesno pobuđuje dodatno iskustvo nekog drugog čula ili više njih.

Stari Grci su to istovremeno prožimanje više čula opisali rečju koja objedinjuje istovremenost iskustva i percepciju (syn: zajedno i aisthesis: percepcija).

– Ono što čujem u mom mozgu stvara boje – kaže Melisa i objašnjava:

 

– Kada krećem da stvaram delo, prvo preslušam pesmu da uvidim koja boja dominira. Postoji mnogo pesama koje ne volim da slušam, ali volim kako izgledaju, poput brojnih pop pesama koje mogu da budu roze i ljubičaste i svih tih jarkih boja – kaže Melisa kroz osmeh.

Ipak, poštuje pop izvođače i njihove hitove. Melisa ističe da je potrebno biti u posebnom stanju, odnosno raspoloženju, da bi naslikala nešto. U suprotnom, slika neće biti dobra.

Foto: facebook @melissasmccrackenart

 

Najviše voli džez zato što joj se, kako kaže, javljaju zlatna, plava i bela, kada sluša tu vrstu muzike.

Ona kaže da je muzika uvek zauzimala važno mesto u njenom životu. Voli da sluša svog brata kada svira gitaru i to joj budi razne emocije i uspomene.

Iako nije talentovana za muziku, čini je srećnom što ipak može da je “proizvede” na sebi svojstven, neobičan način.

 

 

 

 

Ostavite komentar