Lifestyle > Mozaik

5 trikova za PRAVILNO DEFINISANE LOKNE: Nega KOVRDŽA ne mora da bude SKUPA

Ne tako jeftini preparati nisu uvek najbolji, moguće je pravilno negovati kovržavu kosu i kod kuće prirodnim sredstvima

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

06/12/2022 > 17:07

podeli vest:

5 trikova za PRAVILNO DEFINISANE LOKNE: Nega KOVRDŽA ne mora da bude SKUPA
Foto: Pixabay.com


Kažu naizgled najlepša, ali za održavanje najteža. Upravo je tako kada je u pitanju kovdžava kosa. Ko je nema, ne zna šta su muke sa češljanjem, rašćešljavanjem, farbanjem...

Kovrdžava kosa je suva, kao da je farbana čak i kad to nije. Prilikom češljanja sklonija je kidanju i lomljenju vlasi i mnogo se više mrsi. Žene širom sveta troše novac na skupe frizerske usluge, tretmane, pakovanja i šampone kako bi im kovrdže izgledale zdravo i lepo. Ali nisu uvek svi skupi proizvodi dobri. Postoje načini da lokne negujete bez hemije, prirodnim preparatima i u kućnim uslovima.

Za naš portal frizerka iz Obrenovca, Mirjana Nićić, otkrila je gde uglavnom mnoge žene greše i kako treba pravilno negovati kosu sa loknama, kao i da li su bolji prirodni preparati ili oni skupi.

- Devojke uglavnom vezuju kosu prilikom spavanja, a to je velika greška. Tada se dlaka lomi, a lokne ispravljaju. Prilikom spavanja kovrdžava kosa treba da bude puštena ili blago zakačena šnalom - rekla je ona.

Dodala je da prilikom pranja uvek treba koristiti blage šampone, kao što su kopriva, breza, čičak. Kada su u pitanju skupi preparati i šamponi, puni su hemije i jedinjenja poput silikona i parabena koji dodatno oštećuju i isušuju kosu. Uvek je bolje koristiti prirodne preparate. Posle pranja kovrdžava kosa se nikad ne trlja grubo, već se voda blago pokupi peškirom.

- Kosa sa loknama je suva i zato treba da se pakuje, najbolje je koristiti takozvana „majonez pakovanja“. To su one male kesice balzama ili maski domaćih proizvođača, utrljaju se u kosu, koja se umota peškirom i posle pola sata ispere. Lokne se lakše raščešljavaju i nahranjene su. Ta pakovanja ne koštaju puno, a zaista su dobra za kosu - rekla je Mirjana.

Foto: Pixabay.com

 

- Postoji jedan prirodan metod kako pakovanje napraviti  kod kuće, a potrebno je žumance, malo limunovog soka i maslinovo ulje. To se dobro umuti i natrlja na vlažnu kosu i posle 30 minuta se ispere. Ovo je mnogo dobro za raščešljavanje lokni, ne oštećuje kosu, a ona bude nahranjena - rekla je frizerka.

Naša sagovrnica dodaje da ko ima lokne ne treba da korišti četku za raščešljavanje, jer ona kida i lomi dlaku. Za kovrdže se koriste širi češljevi sa što širim zubcima. Nikad je ne češljati suvu, već vlažnu ili mokru.

- Posle pranja dobro je staviti malo ulja na kosu, nije važno da li je ricinusovo, orahovo, maslinovo, kokosovo, jer koje god da je u pitanju, kosa posle deluje hidrirano i vlažno. Izbegavati fen, kosu sušiti prirodno zbog definicije lokni - rekla je Mirjana za K1info.rs portal.

A evo 5 trikova za pravilno definisane lokne i bez kupovine skupih preparata ili odlaska kod frizera.

1.Pivo

Posle pranja i češljanja kose uzmite pivo i polite po mokroj kosi. Glavu nagnite iznad kade ili lavaboa, sačekajte da višak piva ode i nežno šakama gužvajte kosu. Umotajte kosu peškirom, sačekajte par minuta, pa je osušite prirodno ili fenom. Lokne će biti čvrste i pravilno definisane.

Foto: Unsplash.com

 
2.Coca-cola

Operite kosu coca-colom, pa isperite šampon. Ovaj postupak daje kosi na volumenu, a kovrdže će biti mekane i nežne.

3.Belance

Razdvojte belance od žumanceta, pa ga mikserom penasto umutite. Kada bude čvrsto nanesite ga na kosu kao penu i osušite je. Lokne će biti savršene.

Foto: Pixabay.com

 
4. Aloe vera

Ukoliko u kući imate biljku Aloe veru isecite dva lista i iscedite ih, pomešajte sa destilovanom vodom. Preparat stavite na kosu posle pranja, možete isprati, a i ne morate. Pored toga što hrani kosu, Aloe vera savršeno definiše lokne.

5. Med

Nanesite med na kosu, sačekajte da malo odstoji, isperite. Posle toga kosa će biti nežna, mekana i puna volumena. 

 

 

 

Ostavite komentar