Lifestyle > Mozaik

Kako da vam VEŠ što duže ostane CRN: 6 TRIKOVA za PRAVILNO pranje

Svi želimo da sacuvamo omiljeni komad garderobe, uz pravilno pranje i male trikove to je moguće

Izvor: K1info/telegraf.rs

13/11/2022 > 20:07

podeli vest:

Kako da vam VEŠ što duže ostane CRN: 6 TRIKOVA za PRAVILNO pranje
Foto: Unsplash.com


Svi imamo poneki crni komad garderobe koji najviše volimo. Haljine, suknje, majice, pantalone i košulje u crnoj boji lako se uklapaju u ostatak autfita, a njihova jedina mana je što vremenom mogu da izgube dubinu boje i da izblede.

Kako bi vam pomogli, evo 6 trikova kojima se možete poslužiti prilikom pranja crnog veša.

1. Prilikom ubacivanja veša u mašinu proverite džepove

Svima se dešava da operemo veš, a sa njim i novac, maramice ili bombone koje su ostale u džepovima. Naročito je teško skinuti bele tragove zaostale na mokroj garderobi ukoliko operemo papirnu maramicu, a još ako je veš crn, to je gotovo i nemoguće. Kako bi izbegli kompikacije, setite se i proverite džepove.

2. Pre pranja garderobu okrenite naopako

Pre nego što ubacite crnu garderobu u veš-mašinu, svaki komad okrenite naopako. Naime, tokom pranja veš-mašina opušta vlakna, lomi ih i utiče na dubinu i intenzitet boje.

Foto: Unsplash.com

 
3. Ubacite biber u bubanj

Kad stavite naopako izvrnute komade crne garderobe u veš-mašinu, u bubanj ubacite kesicu mlevenog crnog bibera. Biber će pokupiti ostatke deterdženta zbog kog garderoba inače biva bleđa, a prilikom uzimanja poslednje vode za ispiranje mašina će isprati i deterdžent i mrvice bibera.

4. Perite crne stvari u hladnoj vodi

Izaberite program za pranje u hladnoj vodi i vodite računa o količini deterdženta koju ćete staviti. Ukoliko perete tamnu garderobu na temperaturi višoj od 40 stepeni, ona će vremenom početi da bledi. S druge strane, višak deterdženta će takođe uticati na to da crna garderoba poprimi sive nijanse.

5. Operite omiljene komade na ruke

Ukoliko imate komad koji baš volite, a pritom je jako nežan (čipka, svila) savet je da ga operete na ruke tečnim deterdžentom. To je samo jedan komad i neće vam oduzeti puno vremena, a izbećićete njegovo habanje u mašini.

6. Pazite kako sušite garderobu

Sunčevi zraci prodiru u tkaninu, a crna boja dodatno privlači sunčeve zrake, pa garderoba brže i izbledi. Zato bi crnu odeću uvek trebalo da sušite dalje od direktnog izvora sunčeve svetlosti.

 

Ostavite komentar