Lifestyle > Mozaik

Otvoren 20. SERBIA FASHION WEEK - sinergija MODE, KULTURE i UMETNOSTI

Do 30. oktobra,na program će biti modne revije, izložbe, edukacije, seminari i predavanja iz oblasti mode, filma, marketinga i medija

Izvor: K1info

27/10/2022 > 17:04

podeli vest:

Otvoren 20. SERBIA FASHION WEEK  - sinergija MODE, KULTURE i UMETNOSTI
Foto: Vuk Đermanović


Serbia Fashion Week je u sredu, 26. oktobra imao dva povoda za slavlje. Na svečanosti u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu otvoreno je 20. izdanje naše nacionalne nedelje mode koja će trajati do 30. oktobra.

Ujedno je obeležen i početak novog poglavlja ove manifestacije koja će od 2023. biti zvanični deo programa najprestižnije nedelje mode u svetu - Paris Fashion Weeka.

Foto: Vuk Đermanović

Revija Jelene Malešević

Voditeljka Mira Lekić, pozdravila je brojne goste iz Srbije i inostranstva i podsetila na razvojni put Serbia Fashion Weeka koji je proteklih 10 godina sklopio 34 partnerska ugovora sa nedeljama mode širom sveta, izrastao u najznačajniju modnu manifestaciju u Jugoistočnoj Evropi i jednu od pet najvećih nedelja mode u Evropi.

Voditeljka je zatim prepustila reč predsednici Serbia Fashion Weeka, Svetlani Horvat koja je u svom obraćanju zahvalila svima koji su doprineli da naša nacionalna nedelja mode postane globalni brend. Direktorka Galerije Marice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski istakla je značaj neraskidive veze između mode, umetnosti i kulture i izrazila zadovoljstvo što je ceremonija otvaranja jubilarnog SFW organizovana u prostoru institucije na čijem je ona čelu.

Cele ove godine, kada je Novi Sad  Evropska prestonica kulture, Srpska nedelja mode  konceptualno je posvećena ovoj značajnoj tituli.

Upravo iz ovog razloga, programi SFW u 2022. godini se odvijaju u institucijama kulture - Galeriji matice srpske, Muzeju Vojvodine i Dizajn Distriktu NS.

Deo ansambla Opere Srpskog narodnog pozorišta izvođenjem najlepših arija priredio je magičnu uvertiru u nastavak programa ceremonije otvaranja i retrospektivnu reviju dizajnerke, kostimografkinje, arheologa - Jelene Malešević.

Ova fantastična umetnica, poznata po izučavanju vinčanske civilizacije, zahvaljujući partnerskom ugovoru koje SFW ima sa Los Angeles Fashion Weekom, pre samo nekoliko dana predstavila je svoju kolekciju na nedelji mode u Los Anđelesu.

Specijalni gost na reviji kojom je otvoreno 20. izdanje jedine licencirane nedelje mode u Srbiji, bio maneken poznat u svetskim okvirima, jedno od zaštitnih lica modnih kuća Versace i Diesel - Danilo Stošković.

Do 30. oktobra do kada manifestacija traje, na program će biti brojne modne revije domaćih i inostranih dizajnera, umetničke izložbe, edukacije, seminare i predavanja eminentnih inostranih i domaćih stručnjaka iz oblasti mode, filma, marketinga i medija.

 

 

 

Ostavite komentar