Slobodno vreme > Mozaik

Ukoliko imate MAČKU budite obazrivi pri odabiru CVEĆA u kući ili bašti! OTROV ove dve biljke može biti FATALAN za njih

Krznene ljubimce privlače buketi na vašem kuhinjskom stolu ili šareno cveće u dvorištu

Autor: krstarica.com/Anica Ninković

15/06/2024 > 21:33

podeli vest:

Ukoliko imate MAČKU budite obazrivi pri odabiru CVEĆA u kući ili bašti! OTROV ove dve biljke može biti FATALAN za njih
Foto: Unsplash.com


Mačke su po prirodi radoznala stvorenja. Vole da se igraju, skaču i lutaju po kući ili dvorištu. Jednostavno ih privlače buketi na vašem kuhinjskom stolu ili šareno cveće u vašoj bašti. Međutim, morate da zbnate da pojedino cveće za njih može da bude opasno, a evo i koje.

Ljijani

Prelepi ljiljani su jedna od najlepših cvetnih vrsta, a nisu zahtevni za gajenje, pa su omiljeni izbor mnogih baštovana, ali i kao ukras za dom u vazi. Ali ako ste vlasnik mačke, treba da budete izuzetno oprezni, jer je ova divna biljka potpuno otrovna za vaše najdraže krznene prijatelje.

Naime, ljiljani iz porodica „pravi ljiljani” i „dnevni ljiljani” su veoma opasni za mačke, i to cela biljka: stabljika, listovi, cvetovi, polen, pa čak i voda u vazi.

Ako pojede samo malu količinu latice, lista ili cveta, liže nekoliko zrna polena koji su sleteli na njeno krzno ili popije vodu iz vaze, vaša mačka rizikuje fatalno otkazivanje bubrega za manje od 3 dana.

Toksin iz ljiljana, koji je poguban samo za mačke, nije identifikovan. Na primer, psi koji slučajno pojedu ljiljane mogu imati manje stomačne tegobe, ali ne razviju ništa ni približno tako opasno kao otkazivanje bubrega.

Rani znaci toksičnosti ljiljana uključuju smanjeni nivo aktivnosti, slinjenje, povraćanje i gubitak apetita. Ovi simptomi počinju 0 do 12 sati posle uzimanja toksične supstance. Znaci oštećenja bubrega počinju otprilike 12 do 24 sata nakon gutanja i uključuju pojačano mokrenje i dehidraciju.

Foto: Unsplash.com

 

Otkazivanje bubrega se javlja u roku od 24 do 72 sata, što dovodi do smrti ako se mačka ne leči. Rani veterinarski tretman značajno poboljšava prognozu mačke.

Međutim, ako se tretman odloži 18 sati ili više nakon trovanja, mačka će generalno imati nepovratnu insuficijenciju bubrega.

Đurđevak

Divni cvet đurđevak krasi mnoge bašte u proleće, ali mnogi ne znaju da ima i otrovna svojstva - nisu fatalni, ali simptomi mogu biti veoma zabrinjavajući.

Opasan je i za pse i za mačke i sadrži toksine koji uzrokuju abnormalne otkucaje srca.

Ovaj abnormalni srčani ritam može biti opasan po život, a drugi znaci trovanja su povraćanje, dijareja i slabost.

Ostavite komentar