Lifestyle > Mozaik

Evo KAKO DA SAMI POTPUNO BESPLATNO OČISTITE KLIMA UREĐAJ! Ovo su trikovi za koje vam majstor nije potreban

Pre početka sezone trebalo bi da očistite klimu, ako ste ga tokom zime intenzivno koristili

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

28/05/2024 > 14:30

podeli vest:

Evo KAKO DA SAMI POTPUNO BESPLATNO OČISTITE KLIMA UREĐAJ! Ovo su trikovi za koje vam majstor nije potreban
Foto: Freepik.com


Čišćenje klima - uređaja neophodno je za produženje njegovog radnog veka, a lekari ističu da je važno i iz higijenskih i zdravstvenih razloga. Čišćenje klima uređaja sprečava pojavu i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama i smanjuje rizik od pojave neprijatnih mirisa u stanu.

Postoje specijalna sredstva u vidu sprejeva koji čiste uređaj od bakterija i gljivica i dezinfikuju ga, a dostupni su i u većim prodavnicama. Važno je da se ova sredstva koriste pažljivo i striktno u skladu sa uputstvima kako bi bili efikasna.

Unutrašnji dio klima uređaja ima filtere koje treba redovno menjati ili čistiti prema uputstvima proizvođača. Spoljašnje i lako dostupne unutrašnje plastične delove možete pažljivo prati mlakom vodom i deterdžentom za sudove.

Pre nego što uklonite filtere, pažljivo pročitajte uputstva da biste izbegli oštećenje.

Šta ostaviti majstorima?

Održavanje se odnosi i na spoljašnju jedinicu uređaja, ali za to je potrebno pozvati specijaliste jer samo majstor može da proveri stanje gasa, kompresora ili ventilatora. Vaša intervencija bi trebalo da bude ograničena na pranje spoljašnje kutije i proveru odvodnog creva.

Prema preporukama većine proizvođača, klima uređaj treba čistiti jednom godišnje. Cena usluge čišćenja kod majstora kreće se od 25 do 50 evra, u zavisnosti od toga koga servisirate.

Pored redovnog čišćenja filtera, preporučuje se i godišnji servis u kome se uređaj temeljno čisti i dezinfikuje. Ne trpite neprijatne mirise ili lošije hlađenje ili grejanja pre nego što pozovete servis.

Foto: Unsplash.com

 

Pre čišćenja obavezno isključite klima uređaj. Skinite poklopac i pristupite filterima koje treba očistiti. Preporučuje se čišćenje filtera svaka tri meseca ako klima uređaj koristite tokom cele godine, ili još češće ako imate kućne ljubimce.

Nakon što ste dobro oprali filtere, ostavite ih da se osuše prije nego što ih vratite u klima - uređaj. Uverite se da su potpuno suvi pre ponovne instalacije.

Ostavite komentar