Lifestyle > Mozaik

Neće vam POMOĆI samo serumi, neophodna je i ISHRANA! Doktor otkrivo 4 VITAMINA za blistavu KOŽU

Važno je da se hrana koju jedemo sastoji od raznolikog povrća, voća, izvora proteina i zdravih masnoća

Autor: dnevno.me/Anica Ninković

25/02/2024 > 22:00

podeli vest:

Neće vam POMOĆI samo serumi, neophodna je i ISHRANA! Doktor otkrivo 4 VITAMINA za blistavu KOŽU
Foto: Freepik.com


Oslanjanje na proizvode i zanemarivanje pravilne ishrane možda nije najučinkovitiji način poboljšanja izgleda kože.

Dakle, važno je da se naša ishrana sastoji od raznolikog povrća, voća, izvora proteina i zdravih masnoća. Osim toga, ključno je proceniti pravilan unos vitamina za potencijalne dobrobiti protiv starenja. Te promene mogu dovesti do značajnih poboljšanja kvaliteta kože.

Stručnjak za njegu kože i doktor Anil Rajani istakao je četiri vitamina koji su ključni za održavanje kože mladolikom i sjajnom.

Vitamin D

Rajani preporučuje uzimanje dodataka vitamina D kako bi naša koža izgledala zategnuto. Iako je najbolje ograničiti izlaganje suncu kako bismo izbegli oštećenja od sunca i rak kože, on predlaže 15 minuta dnevnog izlaganja suncu, jer je vitamin D dobar za kožu.

Vitamin D često nastaje kada koža upije sunčevu svetlost. Napominje se da holesterol pretvara u vitamin D kada se to dogodi. Zatim se preuzima kroz jetru i bubrege te se prenosi kroz telo, što pomaže u stvaranju zdravih ćelija.

- Ovo uključuje ćelije kože, tako da se odnosi na kožu, a ne samo na telo - rekao je on.

Foto: Pixabay.com

 
Vitamin C

Stručnjak tvrdi da se vitamin C u visokom nivou nalazi u spoljašnjem i unutrašnjem sloju kože, poznatima kao epidermis i dermis.

- Bori se protiv raka, deluje kao antioksidans, a njegova uloga u proizvodnji kolagena pomaže elastičnosti kože - rekao je.

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju snažne i čvrste kože, doprinoseći njenoj otpornosti protiv spoljnih uticaja. Nalazi se u mnogim proizvodima za negu kože protiv starenja. Osim toga, vitamin C, koji je prisutan i u agrumima, podstiče zaceljivanje rana, smanjuje oštećenje ćelija i odgađa znakove starenja podsticanjem prirodne proizvodnje kolagena.

Rajani preporučuje redovan unos vitamina C za obnovu kože i sprečavanje suvoće. Preporučena dnevna doza iznosi 1000 miligrama, a dodaci ishrani obično nisu nužni, prema stručnjaku.

Foto: Unsplash.com

 
Vitamin E

Baš kao i vitamin C, Rajani kaže da je vitamin E antioksidans čija je glavna funkcija u njezi kože zaštita od oštećenja uzrokovanih suncem. Vitamin E apsorbuje štetno UV svjetlo od sunca kada se nanese na kožu.

Uzimanje ovog vitamina takođe može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja i bora. Pomaže i u lečenju upale kože, a poželjno je unositi dovoljno vitamina E putem hrane i dodataka ishrani. Nalazi se u orašastim plodovima i semenkama.

Vitamin K

Dok dr. Rajani preporučuje dodavanje vitamina K u ishranu, naglašava da ne pomešamo K1 i K2.

On tvrdi da je nedostatak vitamina K2 jedan od uzroka bora. Ipak se fokusirao na vitamin K1, za koji kaže da ne deluje na kosti toliko koliko K2, te je bitniji u pomaganju telesnog procesa zgrušavanja krvi.

Istakao je da se vitamin K može pronaći i u različitim kremama za kožu te može sprečiti različita stanja kože.

Ostavite komentar