Slobodno vreme > Mozaik

U Grčkoj našli porodicu koja živi u katakombama: Nazivaju sebe STARIM HRIŠĆANIMA, kažu da LUK za njih NIJE ORUŽJE

U kolibi od blata i katakombama živi bračni par sa četvoro dece. Decu ne puštaju u školu

Izvor: K1info/telegraf.rs

16/02/2024 > 22:34

podeli vest:

U Grčkoj našli porodicu koja živi u katakombama: Nazivaju sebe STARIM HRIŠĆANIMA, kažu da LUK za njih NIJE ORUŽJE
Foto: Youtube/Printscreen/ Code3Paris


Grčka policija ostala je zaprepašćena nakon što su jednu šestočlanu porodicu zatekli kako živi u kolibi od blata i katakombama u planinskom delu u blizini Trikale.

Porodica je pronađena nakon što je u blizini napadnuta grupa lovaca, na koju je muškarac iz katakombi pucao nakon što su se približili njegovom imanju.

Napad se dogodio prošlog vikenda, a kada je policija otišla na mesto događaja ostala je zabezeknuta onim što je pronašla.

Kako javljaju grčki mediji, policija je u ponedeljak izvršila pretres jedne kuće od blata i katakombi ispod kuće, u kojoj žive muškarac, žena i četvoro njihove dece.

Ispod kuće od blata policija je pronašla tunel, dug oko 30 metara, koji vodio do čudnog svetilišta.

Istovremeno, u kući je pronađeno improvizovano oružje poput luka i strela, četiri noža, ali i vazdušni pištolj, više od 100 metaka za lovačku pušku i druga municija.

Skrovište "pećinskih ljudi" otkriveno je nakon što je jedan lovac prošle subote pozvao policiju i rekao da je nepoznati muškarac pucao na njega i njegove prijatelje. Kada su lovci prišli području gde se nalazi kuća porodice, muškarac (45) je izašao i otvorio vatru, a prethodno je, kako se veruje, zapalio automobil lovca koji je bio ostavljen u blizini.

- Prošle subote smo išli u lov, kao što to činimo svakog vikenda. Rečeno mi je da neki ludaci žive gore, da nisu baš čisti, da žive u šumi. Potom sam primetio da mi je neko zapalio automobil. Krenuli smo ka njima i ja sam ga video i viknuo da ga pitam šta je to uradio i onda su oni počeli da pucaju -  izjavio je lovac.

Kada je policija stigla po prijavi na vratima kolibe od blata pojavio se 45-godišnjak sa ženom, sinom i ćerkom. Počeli su da guraju policajce, a ćerka koja ima 22 godine zgrabila je štap i počela da udara policajca po glavi. Potom su zgrabili oružje i krenuli da beže iz kolibe pucajući u vazduh.

Muškarac i žena koji su zatečeni da žive u toj kući nazivaju sebe bratom, odnosno sestrom, a za sebe kažu da su Stari hrišćani i Rimljani, ali ne i Grci.

"Mi smo zajednica starohrišćana, po uzoru na staroverce u Rusiji, ili Amiše u Americi. Odbacujemo tehnološki napredak i živimo tradicionalno, kao prvi hrišćani“, rekla je glava porodice.

- Svoju suprugu zovem sestrom Sevastiani i sina bratom Nikolasom. Svi smo mi ljudska braća - dodao je 45-godišnjak.

Prema njegovim rečima, širom Grčke postoje četiri takve zajednice.

Upitan za napad na lovce rekao je da se lovac u subotu uveče približio na 20 metara od njegove kuće.

- Uhvatio je prase i hteo je da ga ubije - govorio je muškarac.

Upitan za lukove i strele koji su pronađeni u njegovoj kući on je rekao da to nije oružje, već da su u pitanju artefakti.

- U staroj Grčkoj su se lukovi smatrali sramotnim, stari Grci su imali koplja. Za vreme Rimljana, jer smo mi Rimljani, znači nismo Grci, luk je došao u Vizantiju. Tako da i mi imamo luk u svom grbu, po čemu se razlikujemo od Grka. To je artefakt, pravimo ga na tradicionalan način i ne tretiramo ga kao oružje, to je znak naše kulture - dodao je 45-godišnjak.

Njegova supruga je rekla da žive ovako već četiri godine i objasnila je čemu služe katakombe pod zemljom do kojih vodi tunel dug 30 metara.

- To je naše mesto za molitvu - rekla je žena.

Na pitanje zašto su iskopali tunel, žena je rekla da nisu imali novca niti su mogli da dovuku materijal da nešto sazidaju.

- Kako da budemo vernici, gde da se pričestimo, krstimo, venčamo? Ovo je naš život. Tu smo oko četiri godine. Sami brinemo o vodi i hlebu, uzgajamo pšenicu - rekla je žena prenosi Protothema.

Navodno su rekli i da decu nisu školovali jer ne podržavaju grčki sistem obrazovanja.

Ostavite komentar