Lifestyle > Mozaik

Da li ste jeli BUNIKE? Rimljani je nisu jeli ALI SU NEKE BOLESTI, uz pomoć te biljke, ipak LEČILI, EVO DOKAZA

Stotine semenki ove biljke pronađeno je u šupljoj kosti ovce ili koze

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Milena Gačević

11/02/2024 > 23:11

podeli vest:

Da li ste jeli BUNIKE? Rimljani je nisu jeli ALI SU NEKE BOLESTI, uz pomoć te biljke, ipak LEČILI, EVO DOKAZA
Foto: wikipedia.org

Prvi čvrsti dokaz o tome kako su Rimljani skupljali i koristili otrovno seme bunike otkriven je u Holandiji. Pronašao ga je tim arheologa koje je predvodila dr Majka Grut sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.

Tim je analizirao seme pronađeno u šupljoj kosti u naselju iz vremena Rimske imperije Huten-Kastelum u Holandiji. Rezultate su objavili u žurnalu Antiquity, saopštio je Slobodni univerzitet u Berlinu.

Otkriće tima potvrdilo je zapise antičkih autora poput Plinija Starijeg, koji je opisao korišćenje ove biljke u medicinske svrhe – za pomoć u bolnim zglobovima, kod visoke temperature, kašlja…

- Naši rezultati sugerišu da se starorimska praksa širila po celom carstvu, pa čak i na njegovoj periferiji – rekla je Grutova.

Foto: wikipedia.org

 

 

Prethodna istraživanja ukazivala su na to da je koska korišćena za pušenje semena bunike, jer se zna da ona imaju halucinogeni efekat. Međutim, ovo seme nije paljeno, a nema ni dokaza da je paljena kost. Osim toga, bilo bi smrtonosno zapaliti stotine semenki koji su čuvani u kosti, već je najverovatnije u njoj skladišteno seme.

Seme bunike čuvano sa namerom

- Kako bunika može da raste u naseljima i oko njih, seme može da završi na arheološkim nalazištima i slučajno. Zbog toga nije lako dokazati da li je korišćen ili nije, kao i da li je korišćen kao lek ili kao droga. Međutim, u ovom slučaju činjenica je da su semenke nađene u šupljoj kosti ovce ili koze zatvorenoj katranom natopljenim čepom od brezove kore, a to sugeriše da su u njoj čuvane s namerom i da nisu pušene – rekla je Grutova.

Arheolozi su u severozapadnoj Evropi do sada otkrili samo četiri primera korišćenja semena bunike. U srednjevekovnom nalazištu u Danskoj otkriveno je u posudi.

Ovo je prvi slučaj semena bunike čuvanog u posudi u vreme Rimske imperije.

Ostavite komentar