Lifestyle > Mozaik

SLATKO ĆE VAS NASMEJATI: Za šta sve RODITELJI zovu Savetovalište u Beogradu, ovo su ANEGDOTE koje će se prepričavati

Jedan tata je pozvao Savetovalište u toku noći da pita šta da radi nakon što je trudnu ženu ostavio u porodilištu

Izvor: K1info/ona.telegraf.rs

Autor: Kristina Jokić

21/01/2024 > 14:17

podeli vest:

SLATKO ĆE VAS NASMEJATI: Za šta sve RODITELJI zovu Savetovalište u Beogradu, ovo su ANEGDOTE koje će se prepričavati
Foto: Pexels.com


Roditeljstvo je jedan od konstatnih životnih izazova, a u svojim ranim fazama, čini se nosi najviše pitanja. Kada se dete tek rodi, pa i napravi prve korake, roditelji pitaju mnogo toga. Iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd ispričali su šta je to što roditelje posebno zanima, pored uobičajenih pitanja...

Kako su rekli, do sada su za 22 godine postojanja dobili više od 3 miliona pitanja, a pozivaoci nisu samo mame i tate već pomoć traže bake, deke, tetke, svi koji učestvuju u odgajanju deteta. 

- Često se dešava da roditelji započnu razgovor sa rečenicom “Možda je glupo pitanje…” ili “Možda je moje pitanje malo čudno…”, ali mi ističemo da za nas ne postoje ni glupa ni čudna pitanja, rado odgovaramo na sve što je u okvirima naših kompetencija - kažu iz Telefonskog savetovališta Halo beba za "Ona".

Ovo su situacije kojih se rado sećaju. 

Foto: Pixabay.com

 
Da li će slučajno progutana mušicu uticati na kvalitet mleka i dojenje?

- Želja roditelja da detetu pruže ono najbolje je velika, odatle potiče briga i strepnja koja je nekada i neosnovana. Tako nas je jedna mama pitala da li će to što je slučajno progutala mušicu uticati na kvalitet mleka i dojenje? Zajedno smo se nasmejali i ohrabrili mamu da nastavi da doji jer se bebi ništa neće desiti zbog progutane muve - navode stručnjaci iz Telefonskog savetovališta Halo beba za Ona.rs. 

Hoće li beba biti razmažena?

- Zabrinuta baka je pitala da li će beba biti “razmažena” jer njena snaja koja živi u inostranstvu stalno ljubi bebu. Naravno da smo rasplašili zabrinutu baku i objasnili da ne postoji višak ljubavi.

Šta da radi nakon što je suprugu ostavio u porodilištu?

- Kada je ostavio suprugu u porodilištu jer su počele kontakcije, jedan tata nas je pozvao da pita šta će on sada da radi. Razgovor se odvijao jedan sat posle ponoći! Koleginica mu je objasnila da može slobodno da ide kući i sačeka da mu se supruga javi - rekli su iz savetovališta.

Zašto beba neutešno plače kada je on uradio sve "po uputstvu"?

- Pored ljubavi, strah je najizraženija emocija kod roditelja, te je jednog tatu zanimalo zašto beba neutešno plače kada je on uradilo sve “po uputstvu”. Tata je inženjer, pa kada smo mu objasnili da bebe ne funkcionišu “po uputstvu” već “po emocijama” tada se malo opustio i uspeo je da smiri bebu.

Ostavite komentar