Lifestyle > Mozaik

Ovo sigurno niste znali, nisu BELI, a zovemo ih BELOM TEHNIKOM i šta je SMEĐA ROBA?

Termin dolazi iz engleskog jezika gde za glavne uređaje kažu i "white goods"

Izvor: K1info

Autor: zena.blic.rs/Anica Ninković

02/12/2023 > 12:14

podeli vest:

Ovo sigurno niste znali, nisu BELI, a zovemo ih BELOM TEHNIKOM i šta je SMEĐA ROBA?
Foto: Unsplash.com


Belom tehnikom nazivamo sve uređaje kao što su mašine za pranje sudova, mašine za veš, zamrzivači, frižideri, bojleri i šporeti… i zapravo većina aparata bez kojih ne bismo mogli da zamislimo savremeni život.

Ali, da li ste se zapitali zašto se tako zovu? Odgovor je vrlo jednostavan - zato što su u prošlosti mogli da se kupe samo u beloj boji.

Ova tehnika je obično farbana ili emajlirana u belo verovatno zbog toga što se na toj boji prljavština najbolje vidi. Iako se većina ovih aparata sada može kupiti i u bilo kojoj drugoj boji, naziv je ostao.

Zanimljivo je da termin dolazi iz engleskog jezika gde za glavne uređaje kažu i "white goods".

Da li onda postoji i "crna tehnika" tj. "black goods"?

Odgovor nije potvrdan. U engleskom jeziku elektronika široke potrošnje (televizori, telefoni, kompjuteri, radio prijemnici…) drugačije se zove i "smeđa roba" (brown goods).

Foto: Pexels.com

 

Takođe, i za ovo postoji objašnjenje. U prošlosti je većina ovih aparata bila oblagana pravim drvetom ili imitacijom, pa je zbog boje nazvana "smeđa roba" kako bi se razlikovala od "bele tehnike".

Ovo je danas prava retkost, ali naziv se, naročito u Velikoj Britaniji, zadržao, čak i za robu za koju je malo verovatno da je ikada imala drveno kućište (kao što je na primer, kompjuter).

Ostavite komentar