Lifestyle > Mozaik

Vaše biljke CVETAĆE kao nikada pre uz PRIRODNO ĐUBRIVO koje čini čuda

Da bi vaše sobne biljke bile lepše i zdravije, potrebno im je više od redovnog zalivanja

Autor: K1 info/ krstarica.com

28/10/2023 > 13:27

podeli vest:

Vaše biljke CVETAĆE kao nikada pre uz PRIRODNO ĐUBRIVO koje čini čuda
Foto: Shutterstock


Ako se pitate kako da na prirodan način svoje sobne biljke održite zdravima, imamo odgovor. Radi se o čudotvornom, prirodnom i besplatnom  đubrivu baš za sobne biljke. 

Glavni sastojak ovog đubriva je jdan od dragocenih prirodnih resursa koji se često zanemaruje - kora od banane. Dugi niz godina upravo kora od banane se doživljavala samo kao biološki otpad, ali... 

Naučnici su otkrili da je kora od banane riznica minerala koji su ključni za razvoj biljaka. Jenom upotrebom ćete ne samo izbeći korišćenje štetnih kemikalija, već i podstaknuti bujniji rast i snažno cvetanje sobnih biljaka.

Kako koristiti koru od banane?

1. Očistite listove

Kore od banane odličan su prirodan način za čišćenje lišća vaših sobnih biljaka. Jednostavno ih obrišite unutrašnjom stranom kore od banane kako biste ih oslobodili prašine. Ovaj prirodni proces ne samo da čisti lišće, već ga i hrani, što će vašim biljkama vratiti sjaj. Preporučuje se da napravite barem ovaj postupak dva puta mesečno.

2. "Nahranite" biljke 
Kora banane prirodni je izvor minerala koji se lako razgrađuje u kompostu. Isecite je na male komadiće i zakopajte u zemlju oko biljaka ili u posudu. Minerali iz kore obezbediće vašim biljkama potrebne hranjive materije, podstaknuti njihov bujan rast i lepo cvetanje, prenosi Citymagazine.si.

3. Zaštita od štetočina
Pored hranjivih svojstava, kora banane ima i repelentno delovanje na štetočine. Ako imate posla s dosadnim bubama, jednostavno zgnječite koru banane i zakopajte je oko svojih biljaka. Larve će se uskoro raspršiti i vaše će biljke ostati netaknute.

4. Banana voda za zalivanje
Kako biste dodatno iskoristili blagotvorna svojstva kore banane, pripremite jednostavni rastvor za zalivanje biljaka. Jednostavno stavite koru prezrele banane u vodu, dodajte malo smeđeg šećera i ostavite da se smesa namače dva dana. Banana voda je bogata kalcijumom, fosforom i kalijumom, mineralima koji su neophodni za zdravlje biljaka. Zalivajte svoje biljke ovim rastvorom jednom nedeljno.

Ostavite komentar