Lifestyle > Mozaik

Da li znate zašto svaki LIFT ima OGLEDALO? Nije zbog dobrog SELFIJA, razlog je mnogo OZBILJNIJI

Postoji mnogo razloga, i oni su iznenađujuće zanimljivi – od bezbednosti do ljudske psihologije

Izvor: K1info/N1

27/10/2023 > 15:23

podeli vest:

Da li znate zašto svaki LIFT ima OGLEDALO? Nije zbog dobrog SELFIJA, razlog je mnogo OZBILJNIJI
Foto: Unsplash.com


Sigurno ste primetili da svaki lift ima ogledalo. Možda nikada niste razmišljali o tome, ali postoji "debeo" razlog zbog čega je to tako. Ono ne služi samo za slikanje ili popravljanje šminke, već ima dublju namenu. 

Ljudi nisu navikli da budu zatvoreni u kutiji. Naravno, privlači nas više ličnog prostora, jer nam to omogućava više kiseonika za disanje.

Dodatak ogledala u liftu daje iluziju više prostora, pomažući nam da lakše dišemo. Odraz lifta u ogledalu čini da se lift čini mnogo širim i daje umu osećaj prostora i sigurnosti.

Ogledala takođe služe kao korisna distrakcija za provođenje vremena u liftu, čineći vožnju kraćom i minimizirajući osećaj dosade i klaustrofobije.

Bezbednost

Osim što čine da se naši umovi osećaju bezbedno, ogledala u liftovima zapravo čine liftove bezbednijim pomažući u sprečavanju pljačke ili iznenadnih napada. Pokazalo se da liftovi sa ogledalima obeshrabruju prestupnike zbog njihove povećane vidljivosti.

Pošto nam ogledala omogućavaju da vidimo šta drugi rade, drugi putnici u liftu ne mogu da nas iznenade.

Pristupačnost

Ogledala omogućavaju ljudima sa invalidskim kolicima da lako ulaze i izlaze iz liftova.

Korišćenje refleksije koju pružaju ogledala omogućava ljudima da uđu ili izađu iz lifta bez udaranja o zidove lifta, sprečavajući povrede i oštećenja invalidskih kolica.

 

Ostavite komentar