Lifestyle > Mozaik

SOS za VAŠU GARDEROBU: 18 rešenja za SPAS ODEĆE i OBUĆE

Svi znamo da odeća ne traje većno, ali pomoću nekih trikova možemo da joj produžimo "život"

Autor: K1 info/ elle.rs

09/09/2023 > 17:18

podeli vest:

SOS za VAŠU GARDEROBU: 18 rešenja za SPAS ODEĆE i OBUĆE
Foto: Freepik.com


Kako da spasite odeću i obuću, uklonite fleke, neprijatne mirise i vratiti joj onaj prvobitni sjaj i teksturu? 

Evo nekih ideja od kojih vam mnoge, verujemo, nisu ni pale na pamet.

1. Ako ne želite da vam se džemper učeba, stavite ga na kratko u frižider. To se posebno odnosi na vaše omiljene majice koji su od kašmira i angora vune.

2. Isto možete da uradite i sa džinsom ukoliko želite da uklonite neprijatan miris. Upakujte ga u neku plastičnu foliju/vreću i stavite u zamrzivač. Neprijatan miris će nestati tako što će hladnoća da eliminiše bakterije koje ga izazivaju. Na taj način moći ćete da proredite mašinsko pranje farmerki i sprečite da prebrzo izblede. 

3. Fleke možete ukloniti sokom od limuna ili sodom bikarbonom. Samo utrljajte na mjesto sa flekom smjesu od limuna i vode. Za malo ozbiljnije mrlje koristite sodu i vodu koju ćete ostaviti nekoliko minuta na umrljanom mjestu, a tek potom potopiti, ili staviti na pranje.

4. Fleke od dezodoransa na majici možete da uklonits tako što ćete ih istrljati džinsom. Bukvalno, uzmite nogavicu svojih farmerki i prebrišite.

5. Ukoliko nemate vremena da operete omiljenu majicu, isprskajte mesta na kojima se oseća neprijatan miris votkom. Biće vam potreban raspršivač, da je ne biste baš natopili, a alkohol će eleminisati neprijatne mirise.

6. Mrlje od pudera uklonite s kremom za brijanje. Ako vam se dogodi da slučajno prilikom skidanja, zakačite bluzu ili okovratnik šminkom, namažite na to mesto kremu za brijanje pre nego je ubacite u mašinu.

7. Lakom za kosu uklonite mrlje od karmina. Raširite majicu, bluzu, haljinu, bilo koji komad i poprskajte umrljano mesto lakom. Neka odstoji nekoliko minuta dok tkanina ne upije lak, a onda je ubacite u mašinu za pranje.

8. Pričvrstite dršku naočara lakom za nokte. Ukoliko vam se okvir olabavio i na ivici je da pukne, a nemate pri ruci lepak, privremeno rešenje može da bude lak za nokte kojim možete da učvrstite dršku.

Foto: Freepik.com

 

9. Isto važi za dugme koje je počelo da se odšiva. Lakom sprečite da se odšije u potpunosti.

10. Uklonite suve mrlje od kiše i blata s cipela turpijom za nokte.

11. Mrlje s čizama i cipela možete ukloniti uz pomoć sirćeta i četkice za zube, ako nemate sredstvo za čišćenje. Pokvasite četkicu sirćetom i polako istrljajte.

12. Ukoliko ste negde slučajno pocepalii ili izgrebali cipele, ublažite to hidrantnom kremom za lice.

13. Sodom bikarbonom uklonite neprijatan miris i znoj u vašim patikama posle treninga.

14. Sa sredstvom za čišćenje stakla možete da izglancate cipele.

15. Ukoliko vam se pocepao grudnjak, tačno na mestu na kojem je žica, što može da iritira kožu, zalepite flaster i tako zatvorite rupicu.

16. Fleke od crnog vina možete da uklonite belim vinom. Samo polijte umrljano mesto s belim vinom, ostavite da odstoji malo pre nego što komad sodeće tavite na pranje.

17. Zaustavite cepanje hulahopki i čarapa tako što ćete na rupicu natapkati malo laka za nokte.

18. Ne radi vam rajfešlus? Evo rešenja! Uzmite štapiće za uši i malo vazelina ili nekog drugog vrlo masnog preparata i po ivici pređite nekoliko puta.

 

Ostavite komentar