Lifestyle > Mozaik

Kako peškirima vratiti mekoću?

Svi volimo mekane peškire, ali na žalost ona ne traje dugo posle kupovine. Evo kako da je povratite

Autor: K1 info/ najboljamamanasvetu.com

18/09/2022 > 10:43

podeli vest:

Kako peškirima vratiti mekoću?
Foto: Pixabay.com


Posle više pranja, peškiri postaju grublji, tanji i nisu više tako prijatni za kožu. U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta kako vašim peškirima da vratite mekoću.

Češljanje peškira

Da, ovo zvuči smešno, ali ipak probajte. Postupak je sledeći: Kada operete i osušite peškire, uzmite četku za češljanje kose (ako je od prirodnih vlakana još bolje, mada su i plastične ok) i prođite po površini peškira nekoliko puta. Isto kao kada češljate kosu ili kućnog ljubimca.

Rezultat zaista jesu peškiri boljeg izgleda i mekše površine. Razlika je evidentna. Jedini problem je što taj proces traje dugo. Ako imate vremena super, ali ako nemate, pročitajte i druge savete u nastavku.

Soda bikarbona

Vrlo često smo slušali savet da tokom pranja dodamo sodu bikarbonu i da ona čini čuda. Dakle, pola šoljice sode bikarbone pomešajte sa omekšivačem.

Rezultat su fino oprani peškiri, savršenog mirisa, jer je upravo soda bikarbona pomogla pri uklanjanju onih neprijatnih, posebno kada su stari peškiri u pitanju. Međutim, što se mekoće tiče, ne napravi neku znatnu promenu. Na prvi pogled peškiri deluju veće i deblje, ali dlačice su još uvek oštre.

Foto: Pixabay.com

 
Belo sirće

I ovo je jedan od čestih saveta. Jednu šolju destilisanog belog sirćeta sipajte u fioku za omekšivač, a omekšivač ne koristite uopšte. 

Rezultat je zaista odličan. Peškiri će vam biti znatno mekši, kao da su bili prani samo 3-4 puta pre toga. Tekstura će biti mekša, a dlačice će da izgledaju gušće.

Varijanta 2

Ako su previše prljavi, peškire prvo operite kao što to inače radite, ali nemojte ih sušiti. Dok su još uvek vlažni, stavite jednu šolju belog sirćeta direktno na peškire, a onda ih tretirajte još jednim regularnim ciklusom pranja koristeći toplu vodu (ukoliko se bojite da će se skupiti ili imate veće mrlje, onda je hladna voda bolji izbor), pa na kraju osušite. Ukoliko je moguće, perite ih odvojeno od drugih stvari.

 

Ostavite komentar