Lifestyle > Mozaik

Zašto kuče "ARLAUČE", a mače GUGUČE? Pogledajte MAČKU koja se oglašava kao GOLUB

A evo i na koji način ove krznene ljubimice razgovaraju sa svojim vlasnicima

Izvor: K1info/telegraf.rs

07/08/2023 > 18:24

podeli vest:

Zašto kuče "ARLAUČE", a mače GUGUČE? Pogledajte MAČKU koja se oglašava kao GOLUB
Foto: Unsplash.com


Životinje komunikaciju na poseban način, psi laju ili kako kaže jedna pesma "kuče arlauče", ptice cvrkuću, a šta žele poručiti, to verovatno njihovi vlasnici znaju. Međutim, pojedine životinje iznenade, pa je tako jedna maca postala pravi hit na internetu, jer je gugutala kao golub.

Način komunikacije sa mačkama zapravo nije nimalo jednostavan, i njihovo mjaukanje, znači mnogo više nego što to zvuči. A pored običnog "mjau", prave i druge zvukove.

A bihejvioristi za životinje objašnjavaju zašto se mačka oglašava kao golub i koji su drugi načini komunikacije. 

Zašto se mačka oglašava poput goluba?

Čudan zvuk koji mačka proizvodi, a liči na gukanje goluba, zvuči kao kratko "zujanje" sa vibracijom iz zadnjeg dela mačijeg grla i najčešće se "prekida" na način kao da mačka postavlja pitanje.

Pokušajte da imitirate ovakvo oglašavanje, koristeći kratko "r" uz vibriranje grla i jezika. Ako ste uspeli da izvedete mačije gukanje, sada da ga "prevedemo".

Gukanje je znak sreće ili priželjkivanja pažnje

Postoje dva glavna razloga ove neobične i živahne vokalizacije.

Mačije gukanje obično zvuči prijateljski i takvo i jeste. Mačke guču kad radosno pozdravljaju jedna drugu ili svog vlasnika.

Dakle, ako glas vaše kućne ljubimice zatreperi kada vas vidi, ona vas na taj način toplo pozdravlja i radosno iščekuje zagrljaj.

Foto: Unsplash.com

 

Mnogi vlasnici su nesvesno naučili mačku da guče. Ona je shvatila da će dobiti mnogo toga, od poslastice do dodatnog maženja i igre, samo ako se vlasniku obrati na ovako umilan način.

To je još jedan razlog mačijem gugutanju koje predstavlja jedno od najčudesnijih i najsimpatičnijih oglašavanja kućne ljubimice.

Kako mačke još komuniciraju?

Mačke nisu škrte prilikom razgovora s ljudima i služe se sa četiri različita sredstva komunikacije.

Vizuelni način podrazumeva određeni položaj tela, kontakt očima i položaj repa, ušiju i glave.

Taktilna komunikacija uključuje trljanje o vlasnika i neke osobe, samohigijenu ili doterivanje drugih mačaka i ljudi, kao i dodirivanje njuškicom (što predstavlja vrstu pozdrava).

Olfaktorni "razgovor" je namanje prijatan, jer mačke tada ostavljaju fekalne ili urinske poruke. Zvučna obaveštenja mačke podrazumevaju svaku vrstu i način vokalizacije, poput predenja, šištanja...

 

 

Ostavite komentar