Lifestyle > Mozaik

Otkrivamo: Koliko ČESTO i zbog čega MEDVEDI preplivavaju DRINU

U Nacionalnom parku Tara kažu da to nije ništa iznenađujuće

Izvor: K1info/RINA

05/08/2023 > 16:47

podeli vest:

Otkrivamo: Koliko ČESTO i zbog čega MEDVEDI preplivavaju DRINU
Foto: RINA


Video mrkog medveda kako preplivava Drinu i to na 7. kilometru uzvodno od brane sa srpske na bosansku stranu, oduševio je Srbiju. Iako su mnogi veoma iznenađeni, stručnjaci kažu da to nije ništa neobično.

U Nacionalnom parku Tara kažu da to ne treba da nas čudi, jer su medvedi poznati kao izuzetno dobri plivači i da često prelaze sa druge strane Drine.

- To je uobičajna situacija, reku preplivavaju često, a naročito u tim divljim delovima kanjona reke Drine, u potrazi za hranom i svojim mirom, jer je susedna obala pitomija i ima dosta voća - rekao je Ranko Milanović iz NP Tara i dodao:

- Tokom leta medvedi iz Srbije česti su gosti kod naših suseda u centralnoj Bosni, a zimi se vraćaju u Nacionalni park Tare gde zimuju. Ovo je period kada medvedi više silaze do vode u tom kanjonskom delu zbog velikih vrućina kako bi se rashladili.

Nacionalni park Tara je jako bogat kako biljnim tako i životinjskim svetom, te stoga pored medveda, koji preplivavaju reku Drinu, svakodnevica je videti i srne i druge životinje.

Foto: RINA

 

- Trenutno se u samom parku nalazi oko 60 jedinki medveda. Pre nekoliko godina radili smo DNK analizu i dobili rezultate krvi od 58 različitih jedinki, s tim što se smatra da je taj broj i veći. Od tog broja oko 18 jedinki je markirano, stavljene su im GPS ogrlice i njihovo kretanje se prati - rekao je on.

Poslednje markirana jedinka medveda je ženka Jelisaveta, jedina među mužjacima i ona je uhvaćena je i obeležena na hranilištu u okolini Račanske Šljivovice.

 

Ostavite komentar