Lifestyle > Mozaik

Šta da ČITATE NA PLAŽI? Ovo su 10 najprodavanijih knjiga SVIH VREMENA

O književnim ukusima se ne raspravlja, ali ako se nešto toliko dobro prodaje - mora da ima neku vrednost

Izvor: K1info

23/07/2023 > 12:45

podeli vest:

Šta da ČITATE NA PLAŽI? Ovo su 10 najprodavanijih knjiga SVIH VREMENA
Foto: Shutterstock


Knjige nas inspirišu, bude emocije, obrazuju, zabavljaju, mogu da promene naš pogled na svet… Koliko puta ste ostajali budni do kasno u noć jer niste mogli da ispustite knjigu iz ruku? 

Ako pripadate ljudima koji žrtvuju svoj san da bi dovršili započetu knjigu, onda ste vi pravi čitalac. Ili vam je, možda, samo potreban savet šta da čitate na plaži ovog leta?

Ovo je lista 10 knjiga koje su najprodavanije svih vremena. Sigurno ne slučajno.

“Priča o dva grada” – Čarls Dikens. Roman je prvi put objavljen 1859. godine i prati život grupe ljudi pre i za vreme francuske revolucije. Prodat je u više od 200 miliona primeraka i time zaslužio da se nađe na listi najprodavanijih knjiga svih vremena.

“Gospodar prstenova” – Džon Tolkin. Roman hronološki predstavlja nastavak “Hobita”, i prvobitno je nosio naziv “Rat za prsten”, ali je na kraju objavljen kao “Gospodar prstenova”. Po njemu je snimljen i istoimeni film koji je u celom svetu doživeo neverovatan uspeh.

“Mali princ” – Antoan de Sent Egziperi. Svi znamo priču o Malom princu, usamljenom dečaku iz svemira koji je napustio svoju malenu planetu i svog jedinog prijatelja, crvenu ružu o kojoj se brinuo i koju je voleo najviše na svetu i koji je krenuo na putovanje s ciljem da nešto novo otkrije i nauči.Novela je nastala 1943. godine za vreme Egziperijevog boravka u Americi. “Mali princ” je preveden na preko 290 svetskih jezika i dijalekata.

“Hari Poter i Kamen mudrosti” – Džoan Ketlin Rouling. Ovo je orvi roman iz serijala o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru. Prvi put je objavljena 30. juna 1997. godine, a prevedena je na oko 60 jezika. Po knjizi je 2001. godine snimljen i istoimeni film.

“10 malih crnaca” – Agata Kristi. Najpopularniji i najprodavaniji roman čuvene književnice. Agata Kristi je uspela da napravi neverovatan zaplet, toliko komplikovan da se bez dokumenta poslatog Skotland Jardu, ubica nikada ne bi pronašao niti bi se saznalo ko je on. Knjiga je ekranizovana u nekoliko navrata, a izašla je i u obliku video igre.

“San u crvenom paviljonu” – Cao Sjuećin. Knjiga je napisana sredinom 18. veka i spada u najpoznatije i najuticajnije kineske klasične romane. Cao Sjuećin je roman objavio anonimno, ali se kasnije ustanovilo da je on autor. Delom je autobiografski tekst. U romanu je 30 glavnih i više od 400 sporednih likova, uglavnom ženskih.

“Hobit” – Džon Tolkin. Roman je objavljen davne 1937. godine. Radnja je smeštena u izmišljenu Srednju zemlju, a glavni junak je hobit po imenu Bilbo Bagins, koga su čarobnjak Gandalf i družina patuljaka odvukli od udobnog, ležernog života u hobitskoj rupi, i uvukli u avanturu čiji je cilj otimanje blaga koje je skupio Smaug Veličanstveni, veliki i opasan zmaj.

“Ona: Istorija avanture”- Henri Rajder Hagard. Knjiga je prvobitno objavljivana u nastavcima u časopisu The Graphic, a posle objavljivanja je stekla veliku popularnost. Zaplet u prvom licu opisuje putovanje Horacija Holija i njegovog štićenika Lea u izgubljeno kraljevstvo u unutrašnjosti Afrike. Tamo su pronašli rasu, kojom je vladala bela kraljica kao “Ona” ili “Ona koja se mora slušati”.

“Lav, veštica i orman” – K. S. Luis. Ovo je druga, a ujedno i najpoznatija knjiga iz serijala “Letopisi Narnije”. Luis je ovaj roman posvetio kumčetu Lusi Barfild. Knjiga je prevedena na preko 30 jezika i već više od pola veka očarava čitaoce svih generacija.

“Da Vinčijev kod” – Den Braun. U delima Leonarda da Vinčija su skrivene misteriozne šifre. Istina koja je skrivana vekovima, napokon je razotkrivena. Zavera stara više od 2000 godina, doživeće svoj vrhunac u Braunovom romanu. Iako je većina podataka iz knjige pretpostavka i autorovo mišljenje, ona obiluje stvarnim detaljima i činjenicama.

Ostavite komentar