Lifestyle > Mozaik

I KUĆNI LJUBIMCI mogu da dožive TOPLOTNI UDAR: Od toga kako ćete vi reagovati, ZAVISI IM ŽIVOT

Toplotni udar kod kućnih ljubimaca može da se prepozna, evo šta treba da učinite ako do toga dođe

Izvor: K1info

23/07/2023 > 16:11

podeli vest:

I KUĆNI LJUBIMCI mogu da dožive TOPLOTNI UDAR: Od toga kako ćete vi reagovati, ZAVISI IM ŽIVOT
Foto: Shutterstock


I vašim ljubimcima prevruće je kada su ovako visoke letnje temperature, iako imaju sopstveni sistem rashlađivanja, odnosno termoregulaciju.

Ono što možete da uradite kako biste im pomogli jeste da ih adekvatno hranite i redovno hidrirate, te sklanjate u kuću i hlad - savetuju veterinari.

Psi i mačke takođe, kao i ljudi, mogu doživeti toplotni udar, odnosno da im temperatura tela pređe stepene normale - kod pasa 40, 42,8 stepeni, dok je kod mačaka to u visini od 40 do 41 stepeni. Oni sa ovim uglavnom mogu da se izbore, ali takođe toplotni udar kod kućnih ljubimaca, nažalost, može da dovede i do smrtnog ishoda.

Simptomi toplotnog udara kod pasa uključuju dahtanje, otežano i ubrzano disanje, prekomernu žeđ, crvene sluznice i jezik, pojačano lučenje pljuvačke, povraćanje i/ili proliv, letargiju i gubitak ravnoteže. Nešto slično je i kod mačaka - prevashodno je to letargija, ubrzano disanje, srčani rad, dezorijentacija, gubitak apetita, promenu boje desni i sluzokože i drugo.

Ovo je nekoliko saveta kako da sprečite da do toga dođe:

- Izbegavajte duge šetnje i šetnje po suncu i vrelom asfaltu.

- Obezbedite svom ljubimcu dovoljno hladne i sveže vode.

- Ograničite fizičku aktivnost svog ljubimca tokom najtoplijeg dela dana.

- Nikada ne ostavljajte ljubimce u automobilu, čak ni sa otvorenim prozorima. Čak i pri temperaturi od 29 stepeni Celzijusa, temperatura u automobilu može brzo porasti na 40 stepeni.

- Duže šetnje su preporučljive u ranim jutarnjim satima ili kasno uveče.

Foto: Shutterstock

 

Ukoliko ipak primetite da vašem ljubimcu nije dobro, ovo su neki od saveta koje možete primeniti kako biste mu pomogli ukoliko smatrate da je doživeo toplotni udar, a svakako se savetuje i urgentna poseta veterinaru.

- Premestite ih na hladno mesto: Ako je moguće, prenesite psa ili mačku na hladno mesto, poput klimatizovane sobe. Sklonite ih s izvora toplote.

- Rashladite ih: Možete da koristite hladne obloge ili mokre peškire da biste pažljivo rashladili njihovo telo. Posebno obratite pažnju na stomak, predeo oko vrata i preponske regije. Nemojte koristiti ekstremno hladnu vodu ili led, jer može izazvati drhtanje mišića i pogoršati situaciju. 

- Pružite im vodu za piće: Neka voda bude dostupna, ali nemojte forsirati piće. Ako je pas ili mačka svesna i sposobna da pije, može uzeti male gutljaje vode. 

- Obratite pažnju na disanje: Pratite njihov ritam disanja. Ako primetite da se disanje ubrzava ili postaje otežano, to može biti znak ozbiljnog stanja. Pokušajte da umirite životinju i sprečite je da se dodatno napreže. 

- Kontaktirajte veterinara: Odmah obavestite veterinara o situaciji i sledite njihove instrukcije. Oni će vam pružiti dalje smernice i možda će vam reći da odmah dovedete životinju u veterinarsku kliniku.

Ostavite komentar