Lifestyle > Mozaik

POGRBLJENA leđa, ruke sa KANDŽAMA i otečene OČI: Da li će svi oni koji RADE OD KUĆE ovako izgledati 2100. godine?

Kompanija Furniture at Work je radila zajedno sa zdravstvenim stručnjacima i napravila 3D model

Izvor: K1info/b92.net

19/06/2023 > 23:01

podeli vest:

POGRBLJENA leđa, ruke sa KANDŽAMA i otečene OČI: Da li će svi oni koji RADE OD KUĆE ovako izgledati 2100. godine?
Foto: Instagram Printscreen/ladbible


Iako je za neke rad od kuće ono o čemu maštaju, ispostavilo se da to nije tako dobro za organizam. I dok je pre korona virusa bio je "rezervisan" većinski za IT stručnjake - digitalne nomade, koji ni na koji način nisu vezani za kancelariju, pandemija je "omogućila" i velikom broju drugih eksperata da posao obavljaju iz omiljene fotelje. 

Naučna istraživanja koja je kompanija Furniture at Work radila zajedno sa zdravstvenim stručnjacima imala su za cilj da istraže potencijalno štetne posledice rada od kuće, a posle dobijenih rezultata urađen je i 3D model budućeg čoveka kako bi se slikovito prikazale sve promene na telu koje su nastale usled neprekidnog korišćenja gedžeta, lošeg držanja i neizbalansirane ishrane.

Model je dobio ime Ana, a njena pogrbljena leđa, ruke sa kandžama i otečene oči nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, naročito imajući u vidu činjenicu da je Ana dvadesetpetogodišnjakinja. Da li je to bliska budućnost svih nas?

Pogrbljena leđa i nepravilno držanje 

Redovno korišćenje gedžeta dovelo je do nepravilnog držanja, a budući da se većina onih koji se opredele za rad od kuće odluči da radno vreme provede u krevetu (jer, složićete se, super je raditi iz kreveta u pidžami), postura je ta koja najviše trpi. Godine rada iz kreveta ili sofe, sedeći u nepravilnom položaju, mogu oštetiti kičmu i dovesti do kifoze - deformiteta koji odlikuje preterano zakrivljen gornji deo leđa.

- Nedostatak redovnog kretanja i ergonomske neefikasnosti mogu dovesti do mišićno-skeletnih poremećaja, a hronični bolovi i degenerativna stanja sasvim su izvesna budućnost svih onih koi sede duži vremenski period u nepravnilnom položaju. Hroničan bol u vratu i leđima jedni su od prvih simptoma ovog stanja - rekla je doktorka Soni Šerpa, holistički lekar iz kompanije za organski velnes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LADbible (@ladbible)

Kandže na rukama i zakrivljeni prsti

Značajna anatomska promena uočena je i na Aninim rukama koje su se, kao posledica konstantnog držanja mobilnog telefona i drugih gedžeta, izdeformisale. Ovaj deformitet prouzrokovalo je neprestano grčenje mišića šaka, pa se očekuje da će u budućnosti naši prsti potpuno iskriviti, a dugi ženski nokti poprimiti izgled kandži.

Otečene oči i popucali kapilari

Plavo svetlo koje ekrani izlučuju veoma štetno utiče na naše oči, a bez dovoljne količine dnevne svetlosti ili jakog svetla u kancelarijama, opterećenje koje trpe naše oči još je veće.

Naučna studija sprovedena 2021. godine otkrila je i da svaki treći stanovnik Velike Britanije koji radi od kuće ima problema sa vidom, a 3D model Ana prikazuje i kako će naše oči izgledati za sedamdeset godina: imaćemo otečene kapke sa tamnim podočnjacima, kao i bore oko očiju koje su posledica prekomernog žmirenja u ekrane telefona, tableta i laptopova.

Kao preventiva ovog stanja preporučuje se pravilo "20-20-20": posle 20 minuta rada fokusirajte vaš pogled 20 sekundi na nešto što je udaljeno od vas 20 stopa (oko šest metara) - ovo će pomoći očima da se odmore i izbegnu oštećenja vida.

 

Ostavite komentar