Lifestyle > Mozaik

MASNA FLEKA na PAPIRU? Postoji nekoliko načina da je uklonite

Uspešnost predloženih "tehnika" zavisi od veličine fleke i količine masnoće na papiru koji se čisti

Autor: K1 info/ aknjige.com

04/06/2023 > 17:06

podeli vest:

MASNA FLEKA na PAPIRU? Postoji nekoliko načina da je uklonite
Foto: K1info


Papir spada u krhke materijale i nije svaki postupak prikladan za uklanjanje mrlja. Korišćenjem agresivnih hemikalija rizikujete da oštetite ili potpuno uništite papir.

Ipak, ako vam je na neki važan dokumenat, staru, vrednu knjigu ili omiljeni recept kapnulo ulje, nemojte da očajavate. Masne mrlje mogu da se otklone sa papira na nekoliko načina.

- Terpentinski špiritus. Pomoću fine četkice premazati mrlju terpentinom i kada se osuši, premazati je špiritusom.

- Glinom (ilovačom). Mrlju treba pokriti sa obe strane glinom u prašku. Povrh gline staviti upijajuću hartiju (ili papirni ubrus) pa je zatim prepeglati toplom (ne vrućom) peglom.

- Stavite ispod i iznad dokumenta komadić upijajuće hartije i preko nje pređite mlakom peglom. Ponovite to nekoliko puta, s tim što ćete svaki put staviti novi komadić upijajuće hartije.

- Benzinom. Ako je mrlja uporna moći će se očistiti ako se gužvica od gaze ili meke krpe umoči u benzin i njome tapka (ne trljati) masno mesto. Zatim vlagu pokupiti upijajućom hartijom (ili papirnim ubrusom)

- Kao što vam je verovatno već poznato, so savršeno uklanja masne mrlje sa odeće. U vašem slučaju možete da pokušate da pomoću nje uklonite masnu mrlju sa hartije. Napomena - pre upotrebe, so se mora usitniti tako da nema zrna ili koristite ekstra mlevenu. Pospite so na fleku. Pokrijte tretirano područje čistim belim listom papira. Papir peglajte prethodno zagrejanom peglom.

Ostavite komentar