Lifestyle > Mozaik

Roditelji, i mala deca MOGU da budu POD STRESOM, evo šta TADA DA RADITE

Stručnjaci tvrde da postoje određeni znakovi koji otkrivaju da bi dete moglo biti pod stresom

Izvor: K1info/index.hr

03/05/2023 > 14:36

podeli vest:

Roditelji, i mala deca MOGU da budu POD STRESOM, evo šta TADA DA RADITE
Foto: Shutterstock


Za malo dete određeni životni događaji, kao što su  preseljenje u novu kuću ili stan, ili polazak u vrtić su velike stvari, koje mogu da izazovu stres.

Kako objašnjavaju psiholozi, stres kod male dece nije uvek jednostavno prepoznati jer, za razliku od dece koja su starijam ne mogu da nam kažu i šta ih i zašto toliko muči. Međutim, stručnjaci isto tako tvrde da postoje određeni znakovi koji otkrivaju da bi dete moglo biti pod stresom.

Strah od odvajanja

Iako je ova kriza sasvim uobičajena kod dece, ponekad može biti znak stresa kod naših mališana. Naime, kada je malo dete pod stresom, često se mnogo teže odvaja od svojih roditelja ili bližnjih, upravo zbog osećaja da bi nešto loše moglo da se dogodi.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem poput nesanice, čestog buđenja u noći ili ranog buđenja mogu biti znak da je malo dete pod stresom ili proživljava neku traumu koju ne bismo smeli da ignorišemo. Naime, iako mala deca često imaju problema sa spavanjem iz mnogo razloga kao što su bolovi kod nicanja zubića ili prehlade, oni dođu i nestanu prilično brzo. U slučaju da problemi sa spavanjem potraju duže, psiholozi upozoravaju da bi u tom slučaju moglo da bude reč o nekom ozbiljnijem problemu kao što je stres.

Foto: Shutterstock

 
Promene u ponašanju

Veliki životni događaji kao što su preseljenje u novu kuću, rođenja brata ili sestre, kretanja u vrtić ili neke druge značajne promene mogu da podstaknu promene u ponašanju ili takozvanu regresiju, koja može da navede naše dete da se vrati ponašanju koje je već preraslo, kao što je nošenje pelene, korišćenje cucle ili sisanje palca. Kako objašnjavaju psiholozi, upravo je neobjašnjiva regresija znak da dete prolazi kroz stresan period s kojim ne ume da se izbori.

Razvijanje loših navika

Deca koja su pod stresom ponekad pokušavaju da se umire neobičnim navikama ili tikovima kao što su grickanje noktiju, uvrtanje kose ili grebanje kože. Psiholozi savetuju da roditelji koji primete da njihovo dete radi upravo ove stvari nikada ne bi smeli da kritikuju dete niti da ga posramljuju jer mala deca jednostavno nemaju takvu vrstu samokontrole.

 

Ostavite komentar