Slobodno vreme > Mozaik

10 OZBILJNIH OPASNOSTI za zdravlje koje vrebaju ako nosite MOBILNI U WC

Studije su pokazale da su uređaji bez kojih više ne možemo da zamislimo svakodnevicu zapravo - prljaviji od dasaka na WC šolji.

Izvor: K1info/mondo.rs

27/04/2023 > 22:04

podeli vest:

10 OZBILJNIH OPASNOSTI za zdravlje koje vrebaju ako nosite MOBILNI U WC
Foto: Shutterstock


Da li ste i vi jedan od mnogih koji nose sa sobom telefon u WC, da prekratite vreme dok čekate da "obavite posao"?

Verovatno znate da postoji rizik da vam se prilikom posete toaletu za uređaj "zalepe" bacili i bakterije kojih ima u ogromnom broju u ovoj prostoriji... Ali ako tome pridodate i one koje ste već pokupili usput, u prevozu, na radnom stolu, kod kuće... izračunajte sami - rizik od zaraze je zaista veliki.

Prema istraživanju iz 2019. godine, ogroman broj ljudi širom sveta, pa tako i u Srbiji, nosi telefon sa sobom kada ide u toalet. Studije su pokazale da su uređaji bez kojih više ne možemo da zamislimo svakodnevicu zapravo - prljaviji od dasaka na WC šolji.

Naučnici su izračunali da u proseku dodirnemo svoj telefon na stotine, pa čak hiljade puta dnevno. Retko će se desiti da peremo ruke nakon što ga koristimo i to je činjenica. Ipak, možda bi trebalo svi da razmislimo o higijeni kada koristimo mobilne uređaje.

Naše ruke su stalno izložene raznim klicama i virusima, pa nije nelogično što lako možemo da se zarazimo. Isto je i sa "pametnim" telefonima koje neprestano dodirujemo. Brojne studije pokazuju da telefoni mogu da budu  kontaminirani različitim vrstama potencijalno patogenih bakterija.

Na primer, to su:

Escherichia coli (izaziva dijareju),

Staphilococcus aureus (utiče na kožu),

Actinobacteria (dovodi do tuberkuloze i difterije),

Citrobacteria (izaziva infekcije urinarnog trakta),

Enterococcus (izaziva meningitis),

Klebsiella,

Micrococcus,

Proteus,

Pseudomonas,

Streptococcus.

Za poslednjih pet je poznato da mogu da ovedu do veoma neprijatnih posledica po ljudsko zdravlje.

Osim toga, naučnici su otkrili da su mnogi patogeni na pametnim telefonima često otporni na antibiotike. I ovo je zabrinjavajuće, jer ove bakterije lako mogu da uzrokuju bolesti, od koji su neke čak opasne po život.

Istovremeno, studije pokazuju da čak i ako obrišete telefon antibakterijskim maramicama ili alkoholom, on se i dalje može ponovo zaraziti. To jest, morate redovno čistiti svoj pametni telefon na ovaj način.

 

Ostavite komentar