Lifestyle > Mozaik

BAPSKE PRIČE: Nikada, ali nikada NE STAVLJAJTE TORBU NA POD

Kome verovati, Srbima ili Jevrejma?

Autor: K1 info/ telegraf.rs

19/08/2022 > 18:55

podeli vest:

BAPSKE PRIČE: Nikada, ali nikada NE STAVLJAJTE TORBU NA POD
Foto: Freepik.com


Razlozi zašto nikada ne treba da stavljate torbe na pod variraju od zemlje do zemlje. Na primer, stara kineska poslovica kaže: "Torba na podu je novac napolju".

Uglavnom je zastupljeno verovanje da torba ostavljena na zemlji donosi  nesreću kada su u pitanju finansije.

U našoj zemlji ovo je "pravilo" koga se pridržavaju gotovo sve Srpkinje - ne drže torbu na podu. Kako su naši stari bili ubeđeni, ovo je siguran način da se ostatak života provede u nemaštini.

Nasuprot ovom verovanju, stari Jevereji smatraju suprotno. Držanje torbe ili tašne na zemlji se tumači pozitivno - po njima je to siguran znak da ćete se obogatiti.

Devojke i žene u Izraelu ne propuštaju priliku da svoj "mini prtaljag" spuste na pod, duboko uverene da će im ovaj običaj doneti novac.

O poreklu ovog sujeverja ne zna se mnogo. Pretpostavlja se da potiče iz jevrejske mitologije, a ako je tako, vrlo je moguće da su nas naše bake i prabake pogrešno učile. Možda bi baš trebalo da držimo torbu na zemlji ukoliko želimo da živimo u raskoši.

U prilog ovoj teoriji služi i jedna urbana legenda o supruzi imućnog Srbina koja je otkrila kako je celog života prkosila verovanju i namerno držala torbu na podu. A onda je upoznala budućeg supruga.

Foto: Freepik.com

 

Istina je zapravo da ovo verovanje nema mnogo veze sa finansijama. Stručnjaci koji se bave proučavanjem običaja i tradicija zastupaju teoriju da je ovo sujeverje nastalo kako bi se ljudi zaštitili od bolesti.

Naime, ako držite torbu na zemlji, sasvim sigurno ćete sa nje pokupiti prljavštinu  i bakterije, a koje ćete potom uneti u kuću. Samim tim rizikujete da se ne samo vi, već i vaši ukućani razbole. Širenjem izmišljene priče o finansijskom krahu se zapravo sprečavalo i širenje potencijalnih bolesti.

Ostavite komentar