Lifestyle > Mozaik

Postoje MIRISI koji umanjuju stres, I TO BAŠ OVI

Svakodnevni stres kojim smo izloženi ostavlja trag kako na naš izgled tako i na naše zdravlje

Autor: K1 info/ prva.rs

18/04/2023 > 18:21

podeli vest:

Postoje MIRISI koji umanjuju stres, I TO BAŠ OVI
Foto: Freepik.com


Stalno slušamo savete kako da se oslobodimo stresa ili kako da se smirimo u stresnim situacijama.

U tom duhu i mi vam donosimo način koji nije trajno rešenje, ali u kriznim situacijama može da ublaži napetost.

U nastavku teksta pročitajte koji to mirisi mogu da umanje stres.

Mirisi cveća

Imate svoj omiljeni cvet? Njegov miris vas može naterati da zaboravite na sve što se događa oko vas. Odjednom svi poslovni problemi, rokovi, nesporazumi i nervoze nestaju… Miris tuberoze (dekorativna biljka čiji cvet najviše podseća na ljiljan, koristi se u industriji parfema) je intenzivan, prijatan i opojan, baš kao i frezije ili ruže.

Lavanda

Lavanda, mirisna mediteranska lepotica, idealna je za umirivanje tela i uma pre odlaska na spavanje.  Deluje smirujuće, a od davnina je eterično lavandino ulje sastojak kupki i krema za regeneraciju kože. Nije retkost da lavandu zbog njenog jedinstvenog mirisa koriste i u industriji parfema.

Lavanda pomaže opuštanju, olakšavajući san osobama koje muči insomnija, kao i pacijentima koji pate od bolova izazvanih migrenskom glavoboljom. Naučni dokazi sugerišu da upotreba lavande kroz aromaterapiju pomaže smirivanju nervnog sistema, pomažući osobama da se osećaju pozitivnije.

Foto: Pixabay.com

 
Cimet

Cimet je prvi začin koji nam padne na pamet kada se setimo božičnih praznika, a to većini osoba vrati osmeh na lice. Njegov miris raspršuje stres i poboljšava raspoloženje. Cimet je jedan od svestranijih i delotvornijih začina s dugom listom zdravstvenih benefita, uključujući i velike sposobnosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost insulina. Redovnim korišćenjem cimeta kao dodatka ishrani štitite organizam od prehlade i jačate kosti. Njegova lekovitost dolazi do izražaja i kod problema s mučninom i povraćanjem. Posipajte njime svoju jutarnju kafu – razbudićete se u tren oka i započeti dan s osmjehom na licu.

Agrumi

Citrusno voće, kao što su pomorandža, limun, mandarina, limeta... stvoreno je za opuštanje, utehu i podizanje nivoa energije kada su vam baterije na rezervi. Često se koristi u kombinaciji s baznim uljima za masažu. Za instantni aromaučinak ogulite pomorandžu ili mandarinu pa koru postavite na radijator. U roku od nekoliko sekundi prostorijom će se proširiti ugodan i osvežavajući citrusni miris.

Čokolada

Retke su te osobe čije oči ne zasvetlucaju, a usta se rašire u kez kada namirišu čarobnu kockicu čokolade. Čokolada stimuliše stvaranje endorfina koji nam daje osećaj užitka i zadovoljstva, a pored toga ona sadrži i serotonin, prirodni podizač raspoloženja i antidepresiv. Omiljeni slatkiš sadrži teobromin, kofein i ostale stupstance koje stimulišu organizam, pa se tako uz nju osećamo budnijim i raspoloženijim.

 

Ostavite komentar

Djurdjija Jovanovic

Mi u toku dana imamo vise puta stresne situacije od nerviranja u prevozu pa nastavljamo nerviranje na poslu, tako da se tesko mozemo osloboditi stresnih situacija. A koliko ce nam mirisi pomoci to treba da prvo ispitamo i proverimo koji nam miris najvise prija. Znam da mi najmanje prija miris duvanskog dima zato odmah ukljucim fotokataliticki preciscivac vazduha koji upija sav duvanski dim tako da mogu na miru da se odmorim od stresNIH SITUACIJA .

18.04.2023 19:57
Tihomir Milic

Ja u porodici imam sve pusace gde da nabavim taj fotokataliticki preciscivac vazduha.

19.04.2023 13:15