Lifestyle > Mozaik

Point Nemo je – NAJUSAMLJENIJA tačka na svetu: Bliže je ASTRONAUTIMA nego najbližem kopnu

Ako ikada poželite da se osamite i ponegnete od svega, ovo je idealno mesto. Okean, i oko njega još okeana...

Autor: K1info Punkufer.hr

27/03/2023 > 17:54

podeli vest:

Point Nemo je – NAJUSAMLJENIJA tačka na svetu: Bliže je ASTRONAUTIMA nego najbližem kopnu
Foto: google earth


Da li ste nekada razmišljali o tome gde je i kako izgleda najusamljenije mesto na svetu?

Danas, kada je sve poznato i gotovo svakim delom sveta kročila je ljudska noga, ostaje malo mesta za misteriju. Pa ipak, postoji tačka u Tihom okeanu koja je dobila nadimak “okeanski pol nepristupačnosti”.

Reč je o zamišljenoj tački koja je dobila ime “Point Nemo”, a zanimljivo je da  je otkrio i imenovao 1992. godine Hrvoje Lukatela, zagrebački geodeta i matematičar.

Inspirisan likom kapetana Nema iz romana "20.000 milja pod morem", Hrvoje je smatrao da ime koje u prevodu znači ‘niko’ savršeno odgovara najudaljenijem mestu od kopna na Zemlji.

Lukatela nije lično posetio ovaj deo planete, već je izračunao njegovu poziciju uz pomoć tehnologije.

A koliko je samo udaljena od "svega", potvrđuje podatak da je “Point Nemo” bliži astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici nego prvom tragu kopna. Astronauti su mu tako na 416 kilometara udaljenosti ipak bliži od kopna (Antarktik), koje je udaljeno čak 2700 kilometara.

Danas se ovo područje smatra “grobljem svemirskih letilica”.

Naime, na Nemu je “sahranjeno” između 250 i 300 svemirskih letilica, koje su većim delom izgorjele pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Tačnije, ovde svemirske agencije šalju svoje svemirske letilice kada završe svoju službu. Među najpoznatijima je ruska svemirska stanica Mir, koja je bila aktivna od 1986. do 2001. godine.

Jedini ljudi koji uspeli da se približe usamljenoj tački bili su učesnici Okeanske trke jahtama koja se odvija svakih nekoliko godina.

Intereovanje za posetu ovom delu je malo jer zahteva neverovatno mnogo truda, a ne očekuje vas ništa spektakularno, samo more okruženo s još mora.

Sigurno nećete naići na kopno, tablu dobrodošlice ili prodavnicu suvenira. Eventualno možete da zateknete plutajuću hrpu plastike i padnete u depresiju kad vidite koliko smo zagadili okolinu da smo i Point Nemo “naselili” - otpadom. Plastika ovde čak i nije odbačena namerno jer bi troškovi "odvoza" bili preveliki, već je sama našla svoj put.

 

Ostavite komentar