Lifestyle > Mozaik

Pokušali ste da DRESIRATE MAČKU? Nije vam baš pošlo za rukom, zar ne?

Vašu macu možete da vaspitate, ali teško da ćete da je naterate da se ponaša onako kako vi želite

Izvor: K1info/telegraf.rs

14/03/2023 > 18:05

podeli vest:

Pokušali ste da DRESIRATE MAČKU? Nije vam baš pošlo za rukom, zar ne?
Foto: Pixabay.com


Ljudi kojima su mačke kućni ljubimci znaju da one imaju specifičnu narav. Umeju da budu tvrdoglave i svojeglave, a ponekad je vlasnicima njihovo ponašanje prava misterija.

Iz iskustva znamo da se mačke mogu vaspitati, odnosno da budemo konkretniji - pripitomiti. Pod tim podrazumevamo to da vašim trudom postignete da mačka steke određene manire, i da generalno počne da se ponaša u skladu sa kućnim pravilima.

Imajući to u vidu, moguće je da naučite mačku gde da vrši nuždu, da ne izlazi napolje, gde joj se nalaze posude za vodu i piće i slično. Generalno, što je mačka mlađa, lakše će da usvaja ta pravila kojima pokušavate da je naučite. U tome dosta pomaže nagrađivanje raznim poslasticama - naravno, sve umereno.

Nasuprot tome, dresura podrazumeva učenje mačke određenim trikovima - kao što to činimo sa psima.

Da li mačke mogu da se dresiraju?

Kada govorimo o dresuri u pravom smislu te reči, valja početi od karaktera mačke. Za razliku od pasa, mačke su dosta samostalnije. Iako imaju razvijenu “društvenu crtu”, mačke nisu sklone tolikom povlađivanju - jednostavno im nije u prirodi da se povinuju nekim zahtevima.

Iako će mačka pozitivno reagovati na davanje poslastica, to ipak neće biti dovoljno da je dresirate. Takođe, za razliku od pasa, mačkama ništa ne znači ukoliko je kaznite. Jednostavno, previše je samostalna da bi je se to ticalo.

Zaključak ovog svega bi bio da na klasične metode dresure mačke uglavnom ne reaguju. Na primer: gotovo je nemoguće naterati mačku da pokaže neku veštinu pred “publikom”, kao što to psi rade sa naučenim trikovima.

Kada je mačka u pitanju, možda ipak treba zaboraviti na dresuru. Potrudite se da pre svega stvorite dobar odnos sa svojim krznenim ljubimcem, tako što ćete provoditi dovoljno vremena s njim i obezbediti mu hranu i udoban smeštaj, a trikovi će da dođu sami od sebe, i to neki samo toj mački svojstveni.

 

Ostavite komentar