Lifestyle > Mozaik

KEANUMYCINS protiv GLJIVICA: NAUČNICI nazvali FUNGICID po slavnom glumcu

Reč je o jedinjenjima iz prirode koja proizvodi određena vrsta bakterija i vrlo su smrtonosne za gljive

Izvor: K1info/Tanjug

10/03/2023 > 10:22

podeli vest:

KEANUMYCINS protiv GLJIVICA: NAUČNICI nazvali FUNGICID po slavnom glumcu
Foto: Tanjug/Alberto Pezzali/Invision/AP


Poput Džona Vika, nova jedinjenja koja su otkrili naučnici su efikasne ubice, ali umesto da ubijaju loše momke, oni ubijaju gljive.

Istraživači sa Lajbnic instituta za istraživanje prirodnih proizvoda i biologiju infekcija u Nemačkoj otkrili su da određene bakterije prirodno sadrže jedinjenja koja su efikasna u ubijanju gljivica koje utiču na biljke i ljude. Naučnici su ih nazvali Keanumycins A, B i C po glumcu Kianu Rivsu.

Tri Keanumycinsa su lipopeptidi u bakterijama roda Pseudomonas, koji se obično nalaze u zemljištu i vodi. Naučnici su ih izolovali i testirali njihova smrtonosna svojstva. Otkrili su da se jedinjenja oslobađaju ameba i gljivica.

- Lipopeptidi ubijaju tako efikasno da smo ih nazvali po Kejanu Rivsu, jer je i on izuzetno smrtonosan u svojim ulogama - rekao je glavni autor studije Sebastijan Gece u saopštenju za javnost. Naučnici su objavili svoje nalaze u "Journal of the American Chemical Societi" u januaru 2023. godine.

Slavni glumac se javno zahvalio naučnicima što su grupu novootkrivenih jedinjenja koja ubija gljivice nazvali po njemu.

- To je prilično kul, i nešto nadrealno za mene. Hvala, naučnici! Srećno i hvala vam što pomažete - napisao je glumac na društvenim mrežama pošto je saznao vesti iz krugova nauke.

Reč je o jedinjenjima iz prirode koja proizvodi određena vrsta bakterija, i vrlo su smrtonosne za gljive.

Rivs je ipak sugerisao da su naučnici možda mogli da ih nazovu Džon Vik - po njegovom alter egu ubice.

Keanumycinsi su najefikasniji u ubijanju Botritis cinerea - gljivice koja proizvodi trulež sive plesni.

Gljiva uništava useve kao što su jagode i vinsko grožđe, a farmeri obično koriste hemijske fungicide kako bi sprečili da raste.

Autori studije testiraju teoriju da fungicid koji sadrži keanumicine može ubiti gljivice na usevima i pružiti biorazgradivu opciju koja neće ostaviti hemikalije u zemljištu ili na voću.

Naučnici takođe kažu da može pomoći kod ljudskih gljivičnih infekcija koje postaju otpornije na antifungalne tretmane. Autori studije kažu da su keanumicini efikasni u lečenju patogenih gljivica koje su odgovorne za gljivične infekcije i nisu toksični za ljude.

- Imamo krizu u antiinfektivnim sredstvima. Mnoge gljive patogene za ljude sada su otporne na antimikotike delimično zato što se koriste u velikim količinama u poljoprivrednim poljima - rekao je Getze u saopštenju.

 

 

 

Ostavite komentar