Lifestyle > Mozaik

Kako da se REŠITE URASLIH DLAČICA? U nekoliko koraka, EVO OVAKO...

Ipak, ukoliko na mestu urasle dlake osetite bol i svrab, verovatno je došlo do upale folikula dlake, pa je najbolje da posetite dermatologa

Autor: K1 info/ tportal.hr

22/02/2023 > 19:58

podeli vest:

Kako da se REŠITE URASLIH DLAČICA? U nekoliko koraka, EVO OVAKO...
Foto: Freepik.com


Uglavnom zbog brijanja ili depilacije na koži imamo neugledne ružičaste ili crvene krastice, a to se događa kad su dlake pri depilaciji prekinute u svojim folikulama i onda počinju da rasu nazad u kožu.

Groznih uraslih dlačica moguće je rešiti se u nekoliko koraka, a evo i kako.

1. Piling

Ako imate suvu kožu, nežno odstranite mrtve ćelije rukavicama za piling ili pilingom. Isperite tušem i tako će koža opet postati mekša zbog toplote i vlažnosti.

2. Pinceta

Dok je koža još meka, odmah posle tuširanja pregledajte noge i bikini zonu. Ako pronađete dlaku koja urasta, polako je izvucite pincetom, ali nemojte čupati jer ćete opet rizikovati da napravite ranicu. Svakako probajte da se oduprete kopanju po dlačici, jer je to najgore što možete da uradite, a i produžićete vreme zarastanja.

Foto: Pixabay.com

 
3. Krema za akne

Sastojci mnogih krema za akne idealni su za mazanje oštećenja na koži koje su uzrokovale urasle dlačice. Glavni razlog za ovaj potez je što takve kreme smanjuju otok koji nastaje kad dlačica uraste. Birajte kremu koja ima salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid. Mažite dva puta dnevno nekoliko dana i dlačica bi trebalo da izraste na površinu.

4. Vlažite kožu

Kupite losion za telo koji sadrži alfa hidroksi kiseline (dolaze iz voćnih šećera i mleka) i obilato mažite. Tako ćete da izbegnete nakupljanje mrtvih ćelija kože, pa će dlačice lakše izbijati na površinu.

5. Napravite pauzu sa brijanjem

Najlakši korak je da jednostavno ne brijete noge i bikini zonu nekoliko dana, odnosno ne preduzimate ništa. U tih nekoliko dana otoci i iritacija će splasnuti. Kad se sledeći put budete brijali, obavezno koristite novi brijač.

 

Ostavite komentar