Lifestyle > Mozaik

Novu, tek kupljenu garderobu ODMAH OPERITE - posle ovog teksta biće vam SAVRŠENO JASNO zašto

Nova garderoba, čak i kada su poznati svetski brendovi u pitanju, sadrži hemikalije koje mogu da naruše vaše zdravlje

Izvor: K1info/b92.net

11/02/2023 > 19:48

podeli vest:

Novu, tek kupljenu garderobu ODMAH OPERITE - posle ovog teksta biće vam SAVRŠENO JASNO zašto
Foto: Freepik.com


Tek kupljenu odeću obavezno treba oprati pre prvog nošenja. To se odnosi i na posteljinu, peškire, veš i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a može da se pere. Dermatolozi kažu dabi čak bilo dobro oprati dva puta jer veoma lako može da sadrži formaldehid.

Kao što je većini vas već poznato, formaldehid se inače koristi za očuvanje leševa ili delova tela mrtvih ljudi ili životinja, a proizvođači upotrebljavaju ovu hemikaliju kako bi sprečili gužvanje materijala i pojavu buđi.

Iako količina formaldehida ne bi smela da prelazi neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Formaldehid izaziva mnoge zdravstvene probleme - alergije, kožne bolesti, slabljenje imuniteta...  

Ova hemikalija ima antibakterijska svojstva, pa ima široku primenu u dezinfekciji u raznim fabričkim pogonima, a navodno se upotrebljava i u proizvodnji tableta za dezinfekciju grla i usta. Koristi se i za sunčanje, u industriji papira, u proizvodnji boja, igračaka...

Pored formaldehida, u odeći i ostalim tkaninama ima i drugih hemikalija koje se koriste tokom proizvodnje.

Organizacija "Greenpeace" napravila je analizu dečje odeće i obuće (27 uzoraka) veoma poznatih i skupih svetskih brendova.

U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u telu i pruzrokuju druge zdravstvene probleme. Posle njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su da redukuju upotrebu hemikalija.

Posle svega možemo samo da zaključimo da je zarad našeg zdravlja najbolje (i najpametnije) da novu garderobu (kao i posteljinu, veš, peškire...) obavezno operemo pre prvog nošenja ili upotrebe.  

 

Ostavite komentar