Lifestyle > Mozaik

Moj privatni ANANAS - kako zasaditi i gajiti ovo tropsko voće U SAKSIJI

Ukoliko volite ovo egzotično voće i voleli biste da ga negujete u saksiji ili bašti donosimo vam korisne savete kako da u tome uspete

Autor: K1 info/ agromedia.rs

26/01/2023 > 17:44

podeli vest:

Moj privatni ANANAS - kako zasaditi i gajiti ovo tropsko voće U SAKSIJI
Foto: Shutterstock


Vaše omiljeno egzotično voće nije toliko teško gajiti, a ako budete pratili smernice, kroz dve godine moći ćete da uživate u “domaćem” ananasu. Ovo je pet stvari koje su vam potrebne za sadnju.

- Ananas Na pijaci ili u supermarketu kupite zreo i malo krupniji ananas

- Nož - Nož će vam biti potreban kako bi odsekli vrh ananasa u slučaju da ne možete da ga otkinete

- Čačkalice - One će vam pomoći da poduprete ananas

- Posuda sa vodom ili tegla - Biće vam potrebna manja posuda sa vodom kako bi ste u nju stavili vrh anansa.

- Saksija - Veličinu saksije odredite sami, saksija ne mora biti prevelika ali mora da ima dobru drenažu

Kako pripremiti ananas za sadnju?

Odaberite svež ananas

Prva stvar na koju morate da obratite pažnju jeste kupovina ananasa. Izaberite svež ananas. Listovi moraju biti zelene boje, nikako ne smeju biti žuti ili smeđi. Koža na plodu treba da bude zlatno smeđa i čvrsta na dodir. Uradite brzi test i proverite da li je ananas zreo. Pomirišite ga, ako ima sladak i opojan miris onda ste ga izabrali u pravo vreme.

Povucite malo listove ananasa, ako se otkinu onda je on još nezreo i nije za sadnju. Ananas mora biti zreo kako bi mogao da izraste. Uverite se da nema ljuspice oko osnove listova, izgledaju kao male sivkaste tačkice. Kada ste odabrali ananas, vreme je za njengovu pripremu.

Otkinite listove ananasa

Pokušajte da otkinete listove ananasa iz jednog pokreta, tako što ćete jednom rukom držati plod ananasa a drugom listove, vrh na kojem su listovi zavrnite u krug kako biste lakše mogli da ih odvojite od ploda. Naglim pokretom i što većom snagom uspećete da odvojite listove od ananasa. Ova metoda osigurava da osnova listova ostnae netaknuta. Ako imate problema sa uvijanjem vrha, možete nožem da odrežete vrh ananasa.

Odrežite višak voća

Odrežite višak voća oko korena. Uverite se da osnova, sam vrh područja gde se listovi spajaju, ostane netaknut. Iz ovoga će niknuti novi koreni, a bez toga biljka neće rasti. Skinite neke od donjih listova da biste otkrili stabljiku. Ovo pomaže da stabljika pušta korenje kada se posadi. Okrenite ga naopako i ostavite da se osuši nedelju dana. Ožiljci na kojima ste napravili rez i uklonili listove će se stvrdnuti, što je neophodno pre nego što preduzmete sledeći korak.

Foto: Pixabay.com

 
Kako da ananas pusti korenje?

Napunite posudu vodom. Otvor čaše treba da bude dovoljno veliki da stane u unutrašnjost koren ananasa, ali dovoljno mali da ga možete podupreti da ne bi bio potpuno potopljen i ostavite je sa strane.

Zabodite nekoliko čačkalica u koren ananasa. Postavite ih jedno preko puta drugog blizu vrha stabljike. Gurnite ih dovoljno duboko da ne bi mogle da ispadnu. Ove čačkalice se koriste kako ne bi potopili ceo ananas u vodu već samo koren. Kada ste ovo završili ubacite ananas u vodu, ali da bude potopljen samo koren. Svakako čačkalice neće dozvoliti da se potopi i ostali deo biljke.

Kada ste to završili posudu ostavite pored prozora i sačekajte da nikne korenje. Trebalo bi da prođe nekoliko dana ili do nekoliko nedelja da se beli koreni izbace i počnu da rastu. Držite biljku dalje od ekstremnih temperatura. Ne dozvolite da bude previše vruće ili hladno. Menjajte vodu svakih nekoliko dana kako biste sprečili rast buđi.

Sadnja ananasa u saksiju

Pripremite saksiju sa zemljom u koju ćete ubaciti koren ananasa. Posadite koren ananasa ali vodite računa da su beli koreni dugački i po nekoliko centimetara. Sačekajte dok ne postanu dovoljno dugi da se ukorene u tlu. Ako zasadite ananas prerano, neće biti dobro. Dok ga sadite čvrsto pritisnite zemlju oko osnove korena bez ikakve zemlje na listovima.

Održavajte biljku vlažnom i toplom. Ananasu je potrebno sunčano, toplo i vlažno okruženje gde noćna temperatura neće pasti ispod 18ºC. Ako živite u toploj sredini, saksiju možete da izbaciti i napolje. Ako imate hladne zime, odnesite ga u zatvorenom prostoru tokom zimske sezone i držite ga na sunčanom prozoru.

Važno je da biljka ima puno sunca tokom cele godine. Da biste pomogli procesu ukorjenjivanja, možete staviti plastičnu kesu preko vrha lonca. Ovo će stvoriti efekat mini staklenika. Zalivajte zemlju jednom nedeljnom.

 

Ostavite komentar