Lifestyle > Mozaik

NAPLATITE DECI internet i hranu! Ova mama kaže da ćete ih tako bolje PRIPREMITI za ŽIVOT

Ešli je majka troje dece koja je na TikToku podelila nesvakidašnje metode za učenje dece odgovornosti

Izvor: K1info/telegraf.rs

14/01/2023 > 22:01

podeli vest:

NAPLATITE DECI internet i hranu! Ova mama kaže da ćete ih tako bolje PRIPREMITI za ŽIVOT
Foto: Unsplash.com


Vaspitavati decu jako je teško, a cilj svakog roditelja je da ih izvede na pravi put i poduči ih tako da izrastu u dobre i poštene ljude.

Jedna mama uvela je jednu nesvakidašnju metodu i shvatila da je to pravi način da ostvari taj cilj.

Naime, Ešli Džejd Li je mama dece uzrasta od devet, deset, jedanaest i dvanaest godina, koja je na svom TikTok profilu podelila na koji način uči decu odgovornošću, a naučiće ih tako što će plaćati račune. Dostigla je na stotine pregleda.

@dysfunctionalmummy A game for kids to learn about bills and money management, taxes, savings, banking, life choices, opportunities and problem solving! All using Fake currency!! #homeschoollife #moneyskills #finance #learning #paybills #careforothers #help #fakemoney #saving #activities #lifeskills #moneymanagement #money #moneytok #kidspaybills #moneyskills #homeschooling #homeed ♬ original sound - Ashleigh Jade Le

Ešli je napravila lažni papirni novac i svakom detetu dala određeni budžet za taj mesec kojim će plaćati vodu, hranu i internet i time steći osećaj odgovornosti koje ih čekaju u svetu odraslih.

- Kada dobiju svoje "plate", dajem im spisak računa koji će morati da plate. Pravila su jasna: ako ne plate račune, nemaju više pristup tome. Računi su u mojoj evidenciji obojeni različitim bojama, kako bi se znalo koji dolazi prvi, ali nisam toliko striktna, imaju priliku od nedelju dana da ih izmire - rekla je Ešli.

@dysfunctionalmummy A game for kids to learn about bills and money management, taxes, savings, banking, life choices, opportunities and problem solving! All using Fake currency!! #homeschool life #moneyskills #finance #learning #paybills #careforothers #help #fakemoney #saving #activities #lifeskills #moneymanagement #money #moneytok #kidspaybills #moneyskills #homeschooling #homeed ♬ original sound - Ashleigh Jade Le

- U evidenciji stoji sve: kaputi, internet, voda, hrana, telefoni... Tako da , ako, recimo, odluče da ne plate internet, ja promenim šifru. Doduše, oni su klinci modernog doba, pa su oni koji imaju telefone pokušavali da se priključe na internet preko njih, kako bi preživeli mesec. Ali, bezuspešno - rekla je ona.

Ova mama navodi da je najsmešnije iskustvo bilo kada im je saopštila da će se promeniti pravila u kući. To je bio momenat kada je shvatila da polako gube iz vida svrhu i cenjenje novca, ne ide im najbolje u školi, kao i da imaju manjka odgovornosti prema nekim bitnim stvarima.

@dysfunctionalmummy A game for kids to learn about bills and money, taxes, savings, banking, life choices, opportunities and problem solving! All using Fake currency!! #homeschool life #moneyskills #finance #learning #paybills #careforothers #help #fakemoney #saving #activities #lifeskills #moneymanagement #money #moneytok #kidspaybills #moneyskills #homeschooling #homeed ♬ original sound - Ashleigh Jade Le

- Onog dana kada sam im rekla da ovo radim, imali su najsmešnija mišljenja o plaćanju računa, a neki od njih su bili šokirani. Kada sam im objasnila da moraju da plate hranu, neki od njih su izgledali kao da će zaplakati - rekla je Ešli. 

- Kada sam im stavila do znanja da je to lažni novac i da ne moraju ništa da rade, samo sam im dala novac. Samo su hteli da mi ga vrate, jer su smatrali ovo kao glupost, ali su neki i  dalje su bili toliko uznemireni da su pogubili novac. To su situacije koje ih terale da se odreknu interneta ili telefona dok ne plate račune, čime sam takođe zadovoljna - rekla je ona.

- Od tog dana, stvari su se drastično promenile. Oni mnogo više razmišljaju o tome gde stavljaju svoje stvari i mnogo se više staraju o njima - rekla je ponosna mama.

 


 

 

Ostavite komentar