Lifestyle > Mozaik

Em je petak 13, em je Quitter’s Day – ako ikako možete, BOLJE PRESPAVAJTE

Ako ste sujeverni, "preskočite" ovaj petak kako znate i umete

Izvor: K1info/telegraf.rs

13/01/2023 > 07:09

podeli vest:

Em je petak 13, em je Quitter’s Day – ako ikako možete, BOLJE PRESPAVAJTE
Foto: Shutterstock


Ima tih dana kada je bolje i ne ustajati iz kreveta. Biće da je ovaj jedan od njih. Mogli bismo da ga nazovemo i 3u1. Em je petak 13, em je Quitter’s Day, em još traje retrogradni Merkur.   

Ali da krenemo redom. Dakle, danas je prvi petak 13. u novoj 2023. godini.

Ovu kombinaciju dana i datuma mnogi u svetu smatraju baksuznom. Ako se brinite šta će biti ovog puta, onda niste jedini. Psiholozi su čak osmislili dijagnozu za takav osećaj – paraskavedekatriafobija ili strah od petka 13.

Jedna opcija je da ostanete u svom krevetu i izbegnete potecijalni baksuz koji vas može zadesiti na petak 13, druga da ignorišete ovo sujeverje.

Ovo široko rasprostranjeno verovanje moglo bi da potiče još iz Srednjeg veka i da ima čak i biblijsko uporište. Pojedini istoričari tvrde da je to bio dan kada je Eva navela Adama da zagrize jabuku, kada je počeo potop i gradnja Vavilonske kule. U Novom zavetu bilo je 13 ljudi koji govore o Isusovim poslednjim mukama na Veliki četvrtak, dan pre raspeća Hrista na Veliki petak.

Neki smatraju da je sve poteklo od kada je Filip IV od Francuske u petak 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara.

Drugi navode da se pretpostavlja da se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine kad se dogodio drugi najveći krah na berzama. Poslovni neuspesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Val Stritu. Dan je zapamćen kao "crni petak“. Strah se proširio i na ostatak sveta, prvenstveno Evropu gde je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

Strah od broja 13 vezuje se i uz norveški mit o 12 bogova koji su priredili večeru na koju je došao i nepozvan trinaesti gost. On je naveo slepog boga tame Hodera da ustreli boga veselja Baldera. Nakon što je ovaj umro, cela je zemlja bila zavijena u crno.

Ipak, posle svakog petka 13. dolazi subota 14, a to znači da je stigao vikend.

Foto: Unsplash.com

 

Znate li kada je Quitter’s Day – dan kada najviše novogodišnjih odluka "padne u vodu"? Pogodili ste. Drugi petak u januaru ( a to je danas) poznat je kao Dan odustajanja.

Statistički, to je dan kad većina odluči da odustane od ambicioznih novogodišnjih odluka, i zameni teretanu s TV ekranom, "suvi" januar sa suvim martinijem, a željena ponašanja sa starim navikama.

U godini na izmaku, najčešće smo odustajali od odluka vezanih za gubljenje kilograma, prestanak pušenja, zdraviju ishranu. I to ne zbog toga što nemamo čvrstu volju, već zato što su radikalni prekidi sa dugoročnim navikama najčešće osuđeni na propast.

Foto: Shutterstock

 

Umesto toga, počnite sa malim koracima. Previše i prebrzo često je recept za odustajanje. Sjajno je ukoliko je vaša odluka da se oslobodite viška kilograma tako što ćete svakoga dana trčati po 10 kilometara, da ćete se zdravije hraniti tako što ćete iz kuće izbaciti sve što nije voće i povrće ili da ćete prestati da pušite tako što ćete odmah ugasiti cigaretu zauvek.

Međutim, realnost je malo drugačija pa tako plan o neodrživoj dijeti ili pokušaju da se radikalno promeni ponašanje najčešće pada u vodu. Možda je bolje da pronađete srednji put ka vašem cilju tako što ćete izabrati manje štetne alternative navikama koje želite da promenite i time učinite uslugu vama i vašim novogodišnjim rezolucijama.

Na putu ka cilju, važno je imati i osobe koje će da vas bodre. Možete razmisliti i o stručnoj pomoći. Lični trener vam može koncipirati program vežbanja, nutricionista dijete, a postoje i brojne forme podrške u odvikavanju od pušenja.

Napredak bilo koje vrste počinje kad prepoznamo potrebu za promenom. I šta ćemo sa drugim petkom u januaru? Ako pronađemo pravu podršku i nagradimo se za svaki mali korak koji postignemo na putu ka cilju možda Quitter’s Day postane prošlost.

A što se retrogradnog Merkura tiče, njega ćemo morati da trpimo do 18. januara, pa šta bude.

 

Ostavite komentar